ВАЖЛИВО

Оприлюднено доопрацьовані зміни до Законопроекту № 3131

09.07.2020 17:02
-zemli-e1545070046317-16096

Сьогодні відбулося засідання Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, одним з ключових питань якого був перегляд попереднього рішення комітету щодо законопроекту №3131, основна мета якого – вивести українську аграрну сферу з «тіні». Про це повідомив на своїй фейсбук сторінці Олег Кулініч, пише agronews.ua.

“Останнім часом на законопроект №3131 іде потужна інформаційна атака, причому хочу зазначити, що найбільше «вкидів» різного роду дезінформації відбувається від людей, які сам законопроект навіть не читали, і мають дуже приблизне уявлення і про село, і про податкове та земельне законодавство. Тому вважаю за потрібне детально пояснити свою позицію та завдання законопроекту”,- написав він.

Мова не йде за введення якихось нових податків, мова йде за елементарну справедливість і об’єктивність, а також роботу бізнесу у правовому полі. Всі, хто орієнтуються у нинішніх реаліях, знають – податкове навантаження у агропідприємств, які працюють офіційно, забезпечують робочі місця і платять своїм працівникам «білу» зарплату, становить близько 2 тис грн за гектар. Це реалії сьогодення.

Тому орієнтовна сума поставленого податкового зобов’язання, яке вводиться законопроектом №3131-д, в розмірі 1215 тис. грн з гектара на рік є абсолютно прийнятною. А для сімейних господарств ця сума взагалі становитиме 540 грн. Тобто, для таких господарств зараз пропонується ставка лише 2% від НГО, яка наразі становить 27 тис грн.

“Але ще раз наголошую – мова йде саме про аграрний БІЗНЕС, який працює, не сплачуючи податків, а це, на жаль, стосується близько 30% агросектору”, – написав він.

Мова не йде про людей, які обробляють свої городи чи присадибні ділянки, будь-яку землю до 1 га. Давайте будемо чесними – господарювання на площах в кілька гектарів, це вже товарне виробництво. І воно має оподатковуватися.

Він додав, що саме тому сьогодні Податковий комітет на засіданні підтримав законопроект №3131-д, яким створюється справедливий баланс податкового навантаження на гектар землі.

“Адже ще раз наголошую – не може бути так, щоб пенсіонер, який офіційно здає свій пай в оренду, сплачував до 1000 грн ПДФО, а агропідприємець, який працює «вчорну», не сплачував нічого. Це проти здорового глузду, проти соціальної справедливості і проти самих мешканців сіл, адже місцеві бюджети втрачають на цьому мільярди!”, – коментує він.

Тому для забезпечення справедливого податкового навантаження проектом 3131-д запроваджується «поставлене податкове зобов’язання» – тобто мінімальна сума податку, яку мають сплатити власники або користувачі такої землі з доходів від її використання. При чому до бюджету буде доплачуватися виключно перевищення поставленого зобов’язання над сплаченими податками. Це зобов’язання:

✅виникатиме лише щодо сільськогосподарських ділянок від 1 га, тобто воно діятиме для тих, хто обробляє значні земельні площі, що по суті є сільськогосподарським товарним виробництвом;

✅зобов’язання не розповсюджується на присадибні ділянки і городи;

✅зобов’язання не розповсюджується на землю, яка перебуває в офіційній оренді, таке зобов’язання сплачує орендар – це стимулюватиме орендарів укладати офіційні договори оренди, а не домовлятися з власниками паїв «на словах»;

✅при офіційному оформленні договорів оренди власники паїв стають юридично захищеними і зможуть відстояти свої права;

✅до бюджету сплачуватиметься виключно різниця між розміром поставленого податкового зобов’язання та іншими фактично сплаченим податками.

Передбачається поетапне введення поставленого податкового зобов’язання шляхом застосування понижених коефіцієнтів для його розрахунку. Замість 4,5 %, які почнуть застосовуватись з 2024 року, пропонується застосовувати коефіцієнт 3% – за 2021 рік, 3,5% – за 2022 рік, 4% – за 2023 рік. Штрафи за неправильно розраховане поставлене податкове зобов’язання за 2021 рік нараховуватися не будуть.

Крім того, для фізичних осіб-підприємців, в тому числі сімейних фермерських господарств перші 2 роки (2021 – 2022 роки) ставка зобов’язання взагалі буде нульовою. Ці норми стимулюватимуть розвиток саме малих виробників та сімейних фермерських господарств, яких у нас сьогодні лише більше ста, а повинно бути десятки тисяч.

Завдяки запропонованому у проекті механізму детінізації виробництва через справедливе податкове навантаження з гектара, місцеві бюджети отримають реальні додаткові надходження. А все це – гроші, які підуть на підтримку та розвиток соціальної сфери села і його інфраструктури, на школи і дитсадки, лікарні, дороги і так далі.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: