ВАЖЛИВО

ООН оголосила 2020 рік – Міжнародним роком здоров’я рослин

10.01.2020 09:04
plant

Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй оголосила 2020 рік Міжнародним роком здоров’я рослин. Здоров’я рослин повинно зменшити голод і бідність, захистити довкілля та сприяти економічному розвитку в усьому світі.

Рослини – джерело повітря, яким ми дихаємо, і здебільшого їжі, яку ми споживаємо, але ми нерідко навіть не замислюємося про те, що треба дбати про їхнє здоров’я. Це може мати руйнівні наслідки. За оцінками ФАО, щороку до 40% продовольчих сільськогосподарських культур гине від шкідників і хвороб рослин. Вони позбавляють мільйони людей їжі і завдають серйозної шкоди сільському господарству – основному джерелу доходу малозабезпечених сільських громад.

Здоров’я рослин опиняється у все більшій небезпеці. Зміна клімату, і діяльність людини змінюють екосистеми, скорочують біорізноманіття та створюють нові ніші, в яких розмножуються шкідники.

За останні десятиліття міжнародні подорожі та торгівля збільшилися втричі, за даними Організації з продовольства та сільського господарства, і можуть швидко поширити шкідників та хвороби по всьому світу, завдаючи великої шкоди місцевим рослинам та навколишньому середовищу.

Наприклад, північноамериканська соснова деревна нематода,  Bursaphelenchus xylophilus – це вид хробака-шкідника, який викликає захворювання, відоме як соснове в’янення . Його вперше було виявлено в Європейському Союзі в португальських лісах в 1999 році. Сьогодні вся територія Португалії розмежована на наявність хробака, з 20-кілометровою буферною зоною, вільною від шкідників, встановленою уздовж іспанського кордону щоб запобігти його подальшому поширенню.

Захист рослин від шкідників та хвороб є набагато вигіднішим, ніж боротьба з надзвичайними ситуаціями, пов’язаними зі здоров’ям рослин. Шкідників та хвороби рослин часто неможливо викорінити, як тільки вони поширилися, а впоратися з ними займає багато часу та коштів. Профілактика має вирішальне значення для уникнення руйнівного впливу шкідників та хвороб на сільське господарство, життєдіяльність та продовольчу безпеку, і багато хто з нас може відіграти значну роль у цьому.

Комплексна боротьба зі шкідниками – це екосистемний підхід, який поєднує різні стратегії управління та практики вирощування здорових культур при мінімізації використання пестицидів. Уникаючи отруйні речовини для боротьби зі шкідниками, ми не тільки захищаємо навколишнє середовище, але також захищаємо запилювачів, природних ворогів шкідників, корисні організми та людей і тварин, які залежать від рослин.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: