НОВИНИ

Оновлений стандарт на пшеницю може бути введений у травні-червні

29.01.2019 10:22

Напрацювання нового стандарту на пшеницю перебуває на фінальному етапі. Про це заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства Олена Ковальова.

«Метою коригування стандарту є оптимізація техніко-технологічних процесів виробництва зерна пшениці та гармонізації його нормування з міжнародними нормами, зокрема країн Європейського Союзу, – зазначила вона. – При цьому обов’язковим залишається врахування інтересів вітчизняного виробника, а також сприяння умовам бізнесу і міжнародної торгівлі».

Днями відбулася координаційна зустріч з обговорення ключових пропозицій за формування другої редакції стандарту на пшеницю. Участь у ній брали представники Мінагрополітики, Української зернової асоціації, Європейської Бізнес Асоціації, Аграрного союзу, Американської торгівельної палати в Україні, Спілки «Борошномели України», Всеукраїнської асоціації пекарів, об’єднання «Укрхлібпром», агрокомпаній і науковці.

Рішення щодо коригування ДСТУ на пшеницю було ухвалено минулого року, зважаючи на тривалий час його дії без перегляду та змін. У вересні 2018 року на засіданні технічного комітету «Зернові культури та продукти їхньої переробки» було розглянуто та схвалено першу редакцію оновленого стандарту на пшеницю. Вона була оприлюднена для публічного обговорення на двомісячний термін. При підготовці другої редакції були враховані пропозиції, які надійшли від учасників зернового ринку.

«В оновленому стандарті пропонується зменшити кількість класів непродовольчої пшениці, що матиме позитивне значення, особливо у системі її заготівлі, – зазначив заступник міністра аграрної політики та продовольства Володимир Топчій. – Також увага надається показникам, пов’язаним з хлібопекарськими властивостями зерна – вмістом білка та клейковини. Уперше до стандарту пропонується ввести показник вмісту зерен, пошкоджених клопом-черепашкою, а у якості рекомендованого – значення сили борошна».

Проект другої редакції ДСТУ на пшеницю буде розглянуто на засіданні Технічного комітету в лютому. Плановий термін введення в дію нового стандарту після затвердження – травень-червень 2019 року.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: