НОВИНИ

Оновлено правила експорту органіки до ЄС

11.01.2022 15:04
image (3)

З 1 січня 2022 р. в ЄС введено в дію новий Регламент Європейського Парламенту і Ради (ЄС) № 2018/848 про органічне виробництво й маркування органічних продуктів, згідно з яким змінюються деякі правила щодо експорту органічної продукції з України в зону ЄС. Про це повідомляє organicinfo.ua, пише agronews.ua.

«Ключові зміни, що можна виділити в новому Регламенті, — це розширення сфери його застосування, посилення відповідальності операторів у разі виникнення підозри щодо забруднення продукції, перехід від еквівалентної сертифікації до рівнозначної та встановлення вимог до групової сертифікації», — йдеться в повідомленні.

Відтепер для третіх країн, зокрема і України, торгівля органікою буде здійснюватись двома шляхами. Перший — це торговельні угоди з третіми країнами. Друга система — це рівнозначність стандартам ЄС.

«Згідно з другим шляхом, якщо до цього часу українські виробники проходили сертифікацію відповідно до вимог, що еквівалентні стандартам ЄС, то вже незабаром від них вимагатиметься повна відповідність стандартам ЄС», — пояснили експерти.

Також, ЄС посилює контроль за обігом органічної продукції та встановлює чіткі кроки для операторів та їх органів сертифікації в разі виникнення підозри щодо забруднення недозволеними продуктами і речовинами. При цьому значна відповідальність покладається на самого оператора — від ідентифікації такої продукції до всебічної співпраці з органом сертифікації. Останній, своєю чергою, повинен повідомити компетентний орган про початок розслідування та проінформувати про його результати.

Читайте також: В Україні з’явиться нова аграрна виставка AGRO KHARKIV.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: