АГРОБУХГАЛТЕРІЯ

Охорона праці під час зберігання та переробки зерна: які заходи вживає роботодавець

25.09.2020 16:21
(COPY) (COPY) (COPY) (COPY) (COPY) держпідтримка 2020

У Держпраці нагадують, що у 2017 ці набрали чинність нові Правила охорони праці для працівників, зайнятих на роботах зі зберігання та переробки зерна, затверджені наказом Мінсоцполітики від 20.09.2017 № 1504, (далі – Правила). Про це повідомляє Головбух, пише agronews.ua.

Ці Правила поширюються на всіх суб’єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правової форми, які здійснюють діяльність, пов’язану зі зберіганням та переробкою зерна.

Вимоги цих Правил є обов’язковими для роботодавців та працівників.

У Правилах визначено обов’язок роботодавців:

-забезпечити функціонування системи управління охороною праці;

-розробити та затвердити акти з охорони праці, які діють на підприємстві;

-розробити та затвердити перелік робіт підвищеної небезпеки, які виконують на підприємстві за нарядами-допусками, вести журнал реєстрації нарядів-допусків на проведення робіт підвищеної небезпеки (додаток 1, 2 Правил);

-розробляти та затверджувати права та обов’язки працівників підприємства щодо організації та забезпечення безпеки праці;

-отримати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки та подати декларацію відповідності його матеріально-технічної бази;

-за рахунок власних коштів забезпечити працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту;

-за рахунок власних коштів забезпечувати проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці працівників підприємства;

-за рахунок власних коштів забезпечувати попередній (під час прийняття на роботу) і періодичний (протягом трудової діяльності) медичні огляди працівників;

-проводити атестацію робочих місць за умовами праці на робочих місцях, де технологічний процес, використовувані обладнання, сировина чи матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працюючих;

-забезпечити встановлення знаків безпеки і захисту здоров’я працівників для позначення небезпечних зон відповідно до вимог Технічного регламенту знаків безпеки і захисту здоров’я працівників.

Роботодавцям та посадовим особам хлібоприймальних підприємств, діяльність яких пов’язана зі зберіганням та переробкою зерна (елеватори, сільськогосподарські підприємства), необхідно згідно з Правилами, вжити заходів щодо приведення робочих місць, обладнання, машин і механізмів відповідно до вимог Правил, Технічних регламентів та інших нормативно-правових актів з охорони праці.

Читайте також: Сільгоспвиробник тримає пальне про запас: як отримати відповідну ліцензію.


Більше інформації для бухгалтера агропідприємства — на порталі Головбух.

«Головбух Агро» — єдиний в Україні повноцінний електронний журнал для бухгалтерів, які ведуть облік на підприємствах агропромислового комплексу.  Видання оперативно висвітлює законодавчі зміни, дає готові рішення робочих ситуацій, попереджає про ризики, убезпечує від штрафів та подає зрозумілі інструкції правомірних і безпечних дій. 


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: