ВАЖЛИВО

Один із законопроектів знищить галузь птахівництва в Україні

03.11.2021 10:42
dspost-53c4ee02b1dd0_htmlimage1-4336

Законопроєкт №5600 “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень” зареєстрували у Верховній Раді 2 червня, його ініціатором став Кабмін. Згідно цього документу мають відбутися значні зміни в оподаткуванні, що стосуються акцизу на алкоголь, екологічного податку, рентної плати, податку на прибуток, ПДВ, єдиного податку та інші. Про це повідомляє agrotrend.com.ua, пише agronews.ua.

Агроспільнота досить неоднозначно відреагувала на один із пунктів щодо виключення з платників єдиного податку 4 групи платників, основним видом діяльності яких є розведення свійської птиці, страусів та перепелів.

Чи зможуть виробники птиці адаптуватися під ці зміни? Що буде з цінами на м’ясо птиці? Та чи очікувати кінцевим споживачам курку тільки на свята?

Норма щодо позбавлення суб’єктів господарювання, що виробляють продукцію птахівництва (у т.ч. яйця птиці), права бути платниками єдиного податку четвертої групи є дискримінаційною. У законопроекті вбачається різне ставлення до окремих видів с/г діяльності, в порівнянні з усією індустрією. Для цього відсутні об’єктивні та законні підстави. Більше того, такі підстави не обґрунтовуються в пояснювальній записці до законопроекту та, найголовніше, щодо таких підстав неможливо дійти висновку з наявних публічних даних. Таку думку висловив керівник відділу аналізу та адміністрування МХП Павло Мороз.

“Протягом 2017-2020 років Група компаній МХП сплатила до бюджетів всіх рівнів 15,78 млрд грн. Значна доля податкових платежів – до місцевих бюджетів. Це села, селища, невеликі міста, де знаходяться наші виробничі потужності й на наших підприємствах працюють місцеві жителі. Тому, найбільш контраверсійною є норма законопроекту 5600 про позбавлення права виробників продукції птахівництва – курей, качок, індиків, перепелів, виробників яєць – сплачувати єдиний податок 4-ої групи до місцевих бюджетів”, – зауважив він.

Вже з 1 січня 2022 року бюджети територіальних громад недоотримають надходжень від єдиного податку 4 групи, а це бюджетоутворюючий податок разом із ПДФО. У громад, де є тваринницькі підприємства, єдиний податок – це до 30% в структурі місцевого бюджету. Очевидно, що після прийняття законопроекту №5600 буде відчутна нестача коштів у бюджетах громад. Це матиме негативні наслідки для соціально-економічного розвитку регіону.

За даними Державної служби статистики, із січня по вересень 2021 року ціни на яйця в супермаркетах вже подекуди сягли 40 грн за десяток. За цей же період м’ясо птиці (тушка) подорожчало з 57,4 грн до 71,40 за кг, а куряче філе – з 93,99 грн до 115,10 грн за кг. Кілограм яловичини обходиться в 172 грн, тоді як ще в січні – 149,51 грн. Свинина теж зросла в ціні – зі 115,16 грн до 124,45 грн за кілограм.

“Така негативна динаміка є наслідком здорожчання виробництва м’яса: найперше, вже на 30-40% зросла вартість комбікормів у структурі собівартості; по-друге, зростають витрати виробників на енергоносії напередодні настання осіннє-зимового періоду”, – наголошує Павло Мороз.

Прийняття законопроекту №5600, за оцінками профільних асоціацій, економістів, призведе до ще більшого подорожчання продуктів птахівництва, зокрема м’яса птиці на 30% і яєць — на 25%. Ціни на інші продукти харчування (м’ясо, молоко) зростуть внаслідок дії причинно-наслідкового зв’язку.

Очевидно, що постраждає не тільки тваринницька галузь в цілому, а й кінцевий споживач, оскільки всі додаткові витрати, підвищення собівартості продукції буде закладено в ціні для простого українця.

Нагадаємо, що На Херсонщині дикий кабан влаштував аварію.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: