НОВИНИ

Обмеживши імпорт міндобрив уряд посилює внутрішню монополію в Україні, – Тарасов

25.05.2020 14:02
https://agronews.ua/

Уряд пропонує створити теплу ванну для одного українського монополіста-виробника хімічних добрив, обмеживши імпорт мінеральних добрив. Цього робити не можна, інакше за спокій монополіста заплатить український аграрний виробник. При чому платити будуть всі: дрібні, середні та великі. Про це повідомив на своїй Facebook сторінці Олег Тарасов, член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, пише agronews.ua.

“Тепер трішки деталей. Днями Міжвідомча комісія з питань міжнародної торгівлі разом із Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України запропонувала квотувати імпорт дешевих добрив з-за кордону. Зокрема, під такі обмеження мають підпасти добрива із країн ЄС, Перської затоки, а також Туреччини, Казахстану, Білорусії, Грузії, Китаю, США”, – написав Тарасов.

Він додав, натомість, список країн, які не підпадуть під квоти (а сюди відносяться у тому числі Буркіна-Фасо, Бутан, Джибуті, Сомалі, Вануату), викликає лише усмішку. Поставки з РФ міндобрив заборонені ще з минулого року.

“Розуміючи, куди вітер віє, та які від цього «вітру» будуть ціни на мінеральні добрива, аграрії вийшли на акції протесту по всій країні, перекриваючи дороги. Я підтримую аграріїв і вважаю, що не припустимо створювати преференцію, а в нинішніх умовах, це означає ще й посилювати внутрішню монополію з виробництва добрив. В іншому випадку аграрії, в першу чергу, фермери будуть «відрізаними» від доступних, якісних і дешевих добрив, поставки яких давно здійснюються і які перевірені у господарстві”, – прокоментував Тарасов.

Він зазначив, що обсяг поставок таких добрив суттєво скоротиться. Замість цього уряд натякає на необхідність купівлі добрив вітчизняного виробництва.

Нагадаємо, фермери проти монополізації ринку. Ринку міндобрив України знов загрожує монополізація.наслідки.

“На перший погляд, підтримка національного виробника та близькість і зручність у доставці добрив для аграріїв. Але що ж не так? Проблема у тому, що ціни на українські добрива для наших же фермерів є на 30-40% вищими, ніж на імпортні. А парадокс ще й у тому, що добрива, вироблені на українських заводах, продаються за кордоном навіть дешевше, ніж у нашій державі. Це все стало наслідком укріплення монополії на ринку виробництва добрив”, – підкреслив Тарасов. 

Він наголосив, що за оцінками експертів, внаслідок такого квотування внутрішній монополіст отримуватиме додатково по $100 млн щороку із кишень аграріїв.

“Вважаю таку ситуацію абсолютно неприпустимою, а пропозицію уряду загрозгливою та згубною для агросектору”, – сказав Тарасов.

Також він зазначив, що сотні фермерів по всій Україні виходять на акції протесту та перекривають автошляхи із законними вимогами не допустити здорожчання добрив і не вводити квотування на імпортну продукцію.

“Я підтримую таку позицію фермерської спільноти та передових аграрних асоціацій і вважаю, що уряду у співпраці з аграріями та парламентом слід переглянути дане рішення і знайти той підхід, який не нашкодить українському сільському господарству. І однозначно, що даний підхід не повинен давати преференцій одній компанії за рахунок десятків тисяч товаровиробників”, – підсумував Тарасов.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: