НОВИНИ

Облікову ставку НБУ в 2021 році можуть підвищити, – КМП

23.12.2020 07:02
102194

Більшість членів Комітету з монетарної політики Національного банку України (КМП) припустили можливість підвищення облікової ставки в 2021 році. На їх думку, інфляційна динаміка в умовах пожвавлення економіки загалом відповідатиме базовому макроекономічному сценарію, йдеться у “Підсумках дискусії членів Комітету з монетарної політики Національного банку України щодо рівня облікової ставки”. Про це повідомляє пресслужба НБУ, пише agronews.ua.

Відповідно Національному банку доведеться дещо ужорсточити монетарну політику в 2021 році для стримання інфляційного тиску. Прогнози цих членів КМП щодо облікової ставки на кінець 2021 року варіювалися в діапазоні 6,5%-7,5%, але загалом ближче до верхньої межі.

Натомість декілька учасників дискусії вважають, що вихід економіки на траєкторію сталого зростання може виявитися складнішим. Пандемія стримуватиме стійке відновлення ділової активності, допоки не розпочнеться широкомасштабна вакцинація. У таких умовах інфляційний тиск буде слабшим, а Національний банк зможе підтримати економіку нижчою обліковою ставкою. Втім, на їх думку, потенціал такого зниження є досить обмеженим – на рівні 0,5-1 в.п.

Загалом усі учасники дискусії погодилися, що Національний банк має бути готовий до пом’якшення монетарної політики під час наступних засідань, якщо ситуація з пандемією буде розвиватися за негативним сценарієм.

На їх думку, траєкторія облікової ставки також відчутно залежатиме від реальних обсягів фіскальних стимулів у 2021 році. Рішення щодо збереження облікової ставки на рівні 6,0% річних було ухвалене Правлінням Національного банку України на засіданні з питань монетарної політики 10 грудня 2020 року.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: