НОВИНИ

Обчислено рентабельність виробництва олій в Україні

04.03.2020 07:32
8-roslinnih-olij-yaki-varto-vvesti-u-svij-ratsion

Для створення підприємства з виробництва олії з горіха, насіння гарбуза, льону та гірчиці з продуктивністю 300 кілограмів сировини на годину необхідно 1 млн доларів, а вкладені кошти окупляться на протязі 4,5 років. Пише agrarnik.

Більший ефект надасть створення вертикально інтегрованої компанії, де буде об’єднано вирощування сировини та переробка. Сировиною можуть бути досить екзотичні культури, наприклад, амарант. Амарантова олія корисна для людини, бо містить сквален – речовину, котру раніше отримували лише з акулячої печінки. Ринок амарантової олії збільшується щорічно на 12%, а обсяг досягає 0,5 млрд доларів.

За прогнозом аналітиків, в Україні в поточному році площі під амарантом складатимуть 20000 гектарів, це не багато в масштабах всієї країни, але 3 роки назад амарант вирощували лише на 250 гектарах. Наразі в Україні відбувається амарантовий бум, а найспритніші інвестори мають гарні прибутки з перспективного ринку.

Ніші з високим прибутком можна знайти не лише в малопоширених культурах. Наприклад, українських аграріїв не здивувати соняшником. Україна – лідер у світі з виробництва соняшникової олії. Але високоолеїновий соняшник займає тільки 3% від загальних посівів. Олія цієї культури близька за складом до оливкової, проте дешевша та й попит в ЄС на неї випереджає пропозиції.

Це ж стосується і кондитерського соняшнику. Цей різновид соняшнику багатий білками та амінокислотами, тому насіння йде на виробництво халви, козинаків та спортивного харчування. Покупців насіння кондитерського соняху легко можна знайти в Європі та Азії.


Перегляди: 12
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: