НОВИНИ

Стало відомо, яка рентабельність равликової ферми в Україні

05.03.2020 08:32
UKteywDZEzIAdWQfWBkFsDtge73tB9JwuezcBAvq

Для вирощування 1 тонни равликів потрібні 4 сотки поля. Найважче продати вже готовий товар. В Європу, де за кіло равликів можна отримати 7-8 євро, не пробитися, а польські перекупники беруть за 2,5-3 євро. Пише Агроцентр.

На Прикарпатті в селі Монастирчани молоді фермери Роман та Мар’яна Хімчаки вирощують їстівних равликів з білої ікри.

“В Україні ресторани купують молюски всього по кілька кілограмів – за 200-300 гривень. Найдорожчий продукт равлика – це ікра. В Європі за кіло дають 300 євро. Найпопулярніша вона у Франції, Японії та США. Один равлик може виробити всього 100 ікринок – це 4 грами ікри“, – повідомляє фермер Роман Хімчак.

Розводить сім’я Хімчаків середземноморський вид равликів – Asper­sa Muller. Господарі навчалися розводити заморські молюски у Польщі та Литві – в Україні такі курси занадто дорогі

Зимова сплячка у равликів триває осінь та зиму – на цей період господарі розміщують молюсків у холодильній камері. А в березні переносять до цеху репродукції, де створені усі умови – 85-відсоткова вологість, тиша та бокси зі спеціальною ґрунтовою сумішшю. Щодня вранці господарі поливають равликів водою, від чого ті прокидаються.

Зауважимо, на тонну молюсків необхідна тонна кормів, які мають бути якісними – це впливає на смак. Ікру сім’я збирає у серпні-вересні. Іноді господарі наймають помічників – збирають ікру акуратно ложкою, щоб не пошкодити.


Перегляди: 19
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: