НОВИНИ

Новий рік без наслідків: дієтологи радять, як захистити свій шлунок

30.12.2021 18:02
12d92cd------4

Новий рік дедалі ближче, і багато хто вже має план святкування. Однак не секрет, що нескінченні новорічні застілля дуже часто закінчуються викликом швидкої або просто позаплановим візитом до лікаря. Лікарі-дієтологи Світлана Федяєва та Галина Слобода-Яготенко розповідають, як можна організувати святкування «без наслідків», щоб можна було з радістю прокинутися 1 січня. Навіть якщо у процесі ситуація вийде з-під контролю. Про це повідомляє greenpost.ua, пише  agronews.ua.

Сніданок 31 грудня має бути ситним, бажано білково-жировим.  У цей день дієтологи рекомендують 4-5 разове харчування.

Сплануйте день цікаво, не займайтеся прибиранням і приготуванням великої кількості традиційних страв. Не переживайте, що гості не повністю оцінять усі ваші здібності гарної господині.  І не залишайтесь голодними цілий день, щось найсмачніше не обов’язково встигнути з’їсти за 5 хв. до Нового року. 

Якщо до свят ви худли і харчувалися більш-менш здоровою їжею, то варто подбати, щоб ваш святковий раціон не сильно відрізнявся від звичайного.

Можна дозволити собі «Олів’є», але не каструлю за один раз і не 20 важких майонезних салатів, про які ви мріяли півроку — просто виберіть щось одне, чого хочеться найбільше. Подбайте, щоб меню було різноманітне, і поряд із майонезним салатом стояв звичайний овочевий чи овочі нарізкою.

За можливості готуйте страви з менш шкідливих інгредієнтів. Наприклад, для того ж салату «Олів’є» замість «докторської» — відварний язик, замість маринованих огірочків — сквашені (містять вже готові ферменти), замість консервованого горошку — свіжий розморожений, а майонез краще домашній. 

Не купуйте в супермаркеті чи «хлібному» готові десерти, бо дуже «свіженькі» — краще замовте у професійного кондитера з якісних продуктів, хоч це й дорожче. З’їжте десерт близько 18.00. Не чекайте, коли проб’ють куранти! І маленький секрет: за 10 хв. до — 1 маленький огірок. Це «розтягне» процес всмоктування вуглеводів.

Щодо алкоголю важко дати рекомендації, хіба що для мінімізації шкоди алкоголю обирайте сухі вина або міцні напої гарної якості. Ніяких коктейлів! І згадайте грузинські застілля — тости довгі до 20 хв. Багато спілкуйтесь та «розтягуйте» прийом алкоголю. Вино можна розвести водою 1/2 на грецький манер. Дайте організму можливість увімкнути адаптаційні механізми.

Святкову вечерю розпочніть біля 20.00-21.00. Це може бути м’ясо чи риба та овочеві страви. Суперфудом на столі будуть квашені овочі та зелень. Не засмучуйтесь, якщо не покуштуєте всі страви.

Слід врахувати, що традиційна новорічна помилка — їсти все підряд і скільки влізе, закинувши в рот жменю мезиму чи іншого ферменту, який рекламують по ТБ — може мати трагічні наслідки.

Мезим чи інший засіб не є захисною панацеєю, яка вбереже від загострення панкреатиту чи гастриту. Тому краще:

-зробити акцент на невеликому святковому столі (готуйте так, щоб не довелося потім тиждень доїдати), де буде різний набір страв (і з майонезом, і без);

-їсти повільно і без зайвого фанатизму;

-закінчити трапезу на етапі, коли відчувається ситість.

Ідеально було би прогулятись після вечері та повернутись ближче до Нового року. Але буває, що все пішло не за планом.

Потужний стимулятор детоксикації алкоголю бурштинова кислота: 2-3 таблетки до початку святкувань, 3-4 під час та 3 перед сном, але є протипоказ — виразкова хвороба. І не завадить вітамін С 1000 мг, регідрон, лужне пиття та сорбенти.

Плануйте свята розумно — і після них не прийдеться йти до лікаря лікувати старі проблеми, запевняють дієтологи.



Перегляди: 18
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: