НОВИНИ

Новий бюджет ЄС не на руку дрібним фермерам

10.04.2019 08:16

Європа не бачить сенсу витрачати гроші на ферми, які зникають в епоху індустріалізації. Новий бюджет програми ЄС «Спільна аграрна політика» (САР) на 2021-2027 рр. складе близько €365 млрд. Цілі CAP залишаються в основному незмінними з 1962 року. Про це повідомляє УкрАгроКонсалт.

Разом з тим, сучасні виклики вимагають радикального перегляду деяких з цих цілей. Вплив сільського господарства на зміну клімату та навколишнє середовище було однією з головних дискусій в ЄС останніми роками. Сама Європейська комісія (ЄК) заявляє, що нинішня CAP не зробила позитивного впливу на підвищення стійкості сільського господарства.

Квінтесенцією стало питання — який сенс витрачати мільярди євро за програмою САР, якщо фермери, а також така частина природи: бджоли і комахи, зникають з усе більшою швидкістю через індустріалізацію сільського господарства.

Так, нинішня система CAP із підтримки фермерів заснована на кількості гектарів. Це означає, що фермери отримують більше грошей, якщо їм належить більше землі. Сьогодні 20% фермерів в ЄС отримують 80% відповідного фонду CAP. Це стимулює витіснення дрібних і середніх ферм.

В рамках обговорення в ЄК розподілу бюджету САР на майбутній період був запропонований проект нового розподілу фінансових коштів, щоб обмежити суми грошей, одержуваних одним фермером. Таке обмеження дозволить також більш ефективно використовувати державні кошти і перерозподілити зекономлені суми на користь менших фермерських господарств.

Ця пропозиція була відхилена. Більш того, більшість політичних груп наполягають на тому, щоб встановити мінімальний розмір площі, яку обробляє фермер, як критерій, що дозволяє йому звернутися за субсидією ЄС. Таким чином, для маси невеликих фермерів програма субсидій ЄС буде закрита.

Раніше iAgro писав, що індустріальна модель руйнівна для дрібних виробників. В результаті її застосування дрібні сімейні ферми ЄС зникають з високою швидкістю. У період з 2005 по 2016 рік кількість господарств площею до 50 га скоротилася на 29,4%. У реальному вираженні це становить трохи більше 4 млн господарств. І це без урахування безлічі господарств, які вважаються занадто маленькими для включення в статистику.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: