НОВИНИ

Нову нішеву делікатесну культуру фермери зможуть вирощувати у тіні

16.04.2020 08:02
1527142594123610600

У вас на ділянці є тінистий і вологий куточок, де нічого не росте? А між тим, це найкраще місце для страусиної папороті (Pteretis pensylvanica). По-перше, там і так нічого не ростиме. По-друге, з’явиться можливість збирати ранній весняний врожай вітамінних пагонів. Як для себе, так і на продаж, пише agronews.ua.

Весняні пагони папороті-страусника можна вживати в їжу. Вони багаті вітамінами, мають приємний незвичний смак та підходять для виготовлення різноманітних страв. Це нова невибаглива культура, яка ще маловідома, але має перспективу.

До речі, пагони папороті входять в ресторанне меню, як імуностимулюючий продукт. У них більше антиоксидантів, ніж у чорниці, високий вміст омега-3 жирних кислот, вітамінів А і С, калію, фосфору, заліза і магнію.

Вирощування страусинової папороті для постачання у ресторани може стати непоганим прибутком. Пагони папороті, варені або приготовані на пару, а потім обсмажені з беконом і часником – це делікатес.

Пагони їстівні тільки на ранній фазі росту навесні. Виберіть з рослини не більше половини маленьких і щільно згорнутих листків, ретельно вимийте, зачистите і відварюють до м’якого стану. Потім обсмажте на сковороді з часником і скибочками бекону. Смачного!

Як вирощувати

Страусник відноситься до витривалих багатолітників, здатних переносити несприятливі погодні умови. Хоча можна розмножувати страусник самостійно, краще замовити у тих, хто вже має свій маленький розплідник. Зазвичай рослини доставляють у стані спокою (розмножуючи розподілом кореневища ранньою весною). Їх голе коріння упаковане в мох або деревну стружку, а садити можна відразу, причому, в будь-яку пору року.

При виборі місця враховуйте, що рослина швидко поширюється в усіх напрямках, значить, не варто розміщувати її поруч з менш сильними культурами, які папороть буде затінювати і позбавляти поживних речовин. Як вже говорилося вище, кращий варіант – вільне місце на неродючому, надмірно вологому грунті, з мінімальним освітленням. Надлишок сонця призведе до опіку листя.

Очистіть землю від дерну, якщо земля давно не використовувалася, порихліть і викопайте неглибоку ямку, де буде достатньо місця для вільного розміщення коренів. Внесіть трохи перепрілого компосту, щоб підкислити землю.

Переконайтеся, що точки зростання стебел знаходиться трохи вище рівня грунту, засипте ямку з кореневищем землею, утримуючи папороть в вертикальному положенні. Ущільніть грунт, щоб усунути повітряні кишені, і замульчируйте шаром соснових голок в 5 см, відступаючи від стебел на 10 см. Гарненько полийте.

Власне, подальший догляд протягом першого року життя і полягає в підтримці вологого режиму. Коли страусник зміцніє, полив можна зовсім виключити або звести до мінімуму.

Однак, спочатку не чекайте занадто багато і не панікуйте, якщо страусник перестає рости. Першочерговим завданням папороті є створення стійкої кореневої системи. Тому іноді листя можуть відмирати кілька разів, а потім знову відновлювати зростання протягом першого сезону. Якщо ви все ж турбуєтеся, то можете обприскати рідким листовим добривом Фолірус з азотом по листу.

Перед зимівлею рослини підкошують. Страусник виростає у висоту до півтора метрів, не залишаючи нікого байдужим до своєї краси.

Унікальна особливість страусник, як і деяких інших рослин з родин папоротей, полягає в тому, що є окремо родючі і безплідні листя. Стерильне велике яскраво-зелене листя з’являються навесні і проходить поруч з родючими листям минулого року. Їх можна продавати на букети. Восени безплідні листя набувають яскраво-золотистого кольору.

У той час як стерильне листя досягає тих самих значних розмірів, родючі невисокі – близько 50 см, і розвиваються пізніше з центрів рослини. Вони дрібніші і темніше, а пізніше утворюють скупчення “равликів” на зворотному боці і, як стійкі солдатики, тримаються до весни. Навесні родючі листя випустять своїх “равликів” і відімруть.

Від посадки до збору врожаю проходить приблизно 2 роки. Зрілі рослини дають в середньому 7 шт. листя. Вам треба збирати не більше 3 (не більше половини), щоб забезпечити достатню площу поверхні листя для фотосинтезу і процвітання папороті протягом усього вегетаційного періоду.


Важливо, щоб ви були впевнені в тому, що дійсно маєте справу з страусник, коли зберетеся вживати в їжу перші завитки стерильного листя. Практично всі інші види папоротей або неприємні на смак, або можуть містити високі рівні небезпечних речовин. Страусник найбезпечніший продукт зі своїх побратимів, якщо ви дотримуєтеся не тільки правила збору (до того, як лист розвернувся), але і приготування – для видалення кислоти.

Нагадаємо, український фермер вирощує незвичайні декоративні гарбузи.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: