Сьогодні ягідівникам доступне розмаїття сортів лохини. Проте час не стоїть на місці: ринок змінюється, споживачі стають більш вибагливі, також багато викликів спричиняють кліматичні зміни. Через ці та інші причини процес селекції нових сортів триває постійно. Зокрема, нові сорти лохини, виведені в Шотландії, в найближчому майбутньому будуть доступні на ринку України. Зараз тривають їх промислові випробування. Про це повідомляє Ягідник, пише agronews.ua.
Читай нас також у Viber та Telegram.
Чим вирізняються нові сорти від тих, що вже відомі українським фермерам, розповів Джемі СМІТ, бізнес-девелопер в Інституті Джеймса Хаттона (James Hutton Institute, Шотландія), та Олег БАЗЮК, директор розсадника «Долина-Агро», задіяного до процесу селекції та випробування новинок.
Селекція нових сортів лохини в Інституті Джеймса Хаттона розпочалася ще 2014 року в межах внутрішньої програми установи. Компанія «Долина-Агро» приєдналася до міжнародного консорціуму 2017 року. Серед партнерів також – нідерландський розсадник Schrijnwerkers Plants B.V.; Perfection Fresh (Австралія) та представники з Чилі – Grupo Hijuelas.
“Консорціум – це декілька компаній-партнерів, котрі співпрацюють з Інститутом Джеймса Хаттона та фінансують роботу науковців із виведення нових сортів. Вже 8-й рік поспіль компанія «Долина-Агро» залучена до фінансування. Натомість науковці, котрі працюють над новими сортами, враховують побажання членів консорціуму щодо того, в якому напрямку працювати далі, дослухаються до їхніх рекомендацій. У такій співпраці з’являються потужні результати, як-от нові сорти лохини. Інститут Джеймса Хаттона – потужна установа, яка об’єднує понад 600 людей, 450 із яких – науковці. Відомий цей заклад завдяки селекції смородини, малини, картоплі, ячменю”, – зазначив Олег Базюк.
За словами Джемі Сміта, Інститут Джеймса Хаттона – прогресивна наукова установа, що працює в основному з овочевими культурами, зокрема з картоплею, а також із зерновими, зокрема з ячменем. Інститут має досить значні досягнення у вивченні малини, смородини, ожини, які нині доповнюють успішні досягнення в селекції лохини. Окрім селекції, в Інституті проводять інші наукові роботи щодо довкілля.
Чому для селекції та випробування нових сортів лохини обрали північ Шотландії? Адже коли хтось чує про Шотландію, то уявляє мальовничу природу, гори й аж ніяк не насадження ягід. Як пояснює Олег Базюк, північ Шотландії – достатньо холодний регіон. А селекційні роботи спрямовані на отримання морозо- та зимостійких сортів (High Chill varieties), що не дуже рано пробуджуються.
“Тобто це сорти, що потребують великої кількості холодних годин, щонайменше 800. Нові сорти не будуть пошкоджуватися ранніми приморозками. Адже впродовж останніх кількох років значних збитків фермерам завдають ранні приморозки у квітні або ж на початку травня, коли в рослин уже тривають вегетаційні процеси. Завдання селекціонерів в Інституті Джеймса Хаттона – вивести такі сорти, котрі в меншій мірі реагуватимутьна потепління зимою (найчастіше в лютому) після певного спокою і будуть прокидатися раніше (в березні) та не зазнаватимуть впливу приморозків.Ці сорти підходитимуть для вирощування у країнах центральної та східної Європи чи в інших холодніших регіонах світу”, – розповів Олег Базюк.
“В Інституті Джеймса Хаттона ми проводимо ДНК-аналізи, складаємо генетичні карти, щоб розуміти сорти. ДНК-карти убезпечують нас від крадіжок сорту. Також при Інституті працюватиме юридична компанія, що відслідковуватиме використання наших сортів. Ми дуже турбуємося про чистоту сорту, тому гарантуємо, що у фермерів не виникне проблем із цим”, – зазначив Джемі Сміт.
“Клімат Шотландії сприятливий для вирощування ягідних культур, особливо малини. А випробування нових сортів ягідних культур зосереджене на площі 1500 гектарів”, – зазначив Джемі Сміт.
Олег Базюк розповів про критерії відбору перспективних сортів лохини. Серед них – розмір ягоди, врожайність, смак, архітектура куща, легкість збирання, лежкість, твердість, колір, стійкість до хвороб.
“Насамперед ми звертаємо увагу на розмір ягоди. Адже ягода діаметром понад 22 мм – це проблема для механізованого збирання. Важлива архітектура куща. Грона не мають бути великі, схожі на виноградні. Адже до кожної ягоди має бути хороший доступ”, – пояснив фахівець.
Нові сорти лохини ще не мають офіційних назв. Є тільки робочі, тимчасові – Блю 24-01, Блю 24-02, Блю 24-03. «Дати влучні назви сортам – не просто. Сподіваємося презентувати офіційні назви після виставки Fruit Logistica 5–7 лютого 2025 року», – прокоментував Олег Базюк. Ці сорти зараз готують до реєстрації та до офіційних випробувань в Україні.
“Селекція – тривалий процес.Наприклад, перші кроки в селекції згаданих сортів були зроблені 2014 року. А перші реальні результати ми побачили 2019–2020 року. Кожен сорт по-різному демонструє себе в різних умовах. Також результати можуть залежати і від особливостей сезону. Якщо цього року садивний матеріали буде надано для випробування на промислових плантаціях, то впродовж наступних трьох років ми матимемо повну картину, як ці сорти поводять себе в умовах України. Хоча аналогічні дослідження в Шотландії та Нідерландах продемонстрували чудові результати. Упродовж трьох років поспіль ми отримували стабільно хороші показники. А там кліматичні умови схожі до кліматичних умов України. Але в Україні слід поспостерігати за сортами, щоб отримати достовірні дані щодо їхньої морозостійкості. Паралельно триває робота над селекцією інших сортів. Думаю, незабаром ми презентуємо нові цінні результати”, – розповів Олег Базюк.
Ці три сорти будуть зареєстровані в Україні, а два – в європейській системі.
Нові сорти Блю 24-01, Блю 24-02, Блю 24-03 – середньопізні за терміном достигання. Вони плодоноситимуть орієнтовно після Ліберті і перед Еліотом, 10–31 серпня. Тобто до 1 вересня врожай нових сортів буде зібраний. А це важливо, адже з 1 вересня складніша ситуація з людськими ресурсами: починається навчання, закінчується період відпусток, пояснив Олег Базюк.
“У плодах обов’язково має бути оптимальне співвідношення кислоти й цукрів. Тоді смак ягід більш насичений. Саме такі смачні ягоди будуть давати нові сорти. Їхній Brix перевищує 14. За твердістю сорти відповідають нашим вимогам. Важлива характеристика – сухий відрив. А за показниками лежкості нові сорти перевищують відомі Ліберті, Дюк, Блюголд. Очікувана стабільна врожайність – 5 кг з дорослого куща. Один із сортів точно буде придатний для механізованого збору. Адже плоди достатньо тверді та мають невеликий діаметр, до 20 мм, тому вони менш пошкоджуватимуться під час збирання комбайном. Адже чим важча ягода і більша за діаметром, то більше вона пошкоджується під час механізованого збирання. За твердістю плоди нових сортів перевищують показники Ліберті та Еліота”, – розповів Олег Базюк.
Детальніше про те, як відбувається селекція нових сортів лохини, пояснив Олег Базюк: “Дві материнські лінії, які схрещують за якимись ознаками, запилюють, пророщують у трилітрових контейнерах. Спостерігаємо, який габітус мають кущі. Ми спрямовані на виведення інтенсивних сортів із прямо ростучими пагонами. Якщо є якісь ознаки карликовості, то рослину відбраковують. Потім спостерігаємо, які плоди дає кущ.
Якщо селекціонерів все влаштовує, то рослини пересаджують у 10-літрові контейнери, які поміщають у тунелі. Якщо рослина добре демонструє себе за різними вимогами, то її пересаджують у 25-літрові контейнери для більш тривалого тестування. Рослини, які не мають вад і стають претендентами на сорт, розмножуємо in vitro. Зараз ми над цим працюємо в розсаднику «Долина-Агро». У подальшому будемо випробовувати нові сорти, реєструвати їх, забезпечимо правовий захист у межах інтелектуальної власності, – пояснив Олег Базюк.
Перевага нових сортів – менша вибагливість до умов вирощування.За словами директора розсадника «Долина-Агро», на сорт Ліберті погано впливає посуха, внаслідок чого його плоди стають дрібними та м’якими. Нові сорти будуть більш адаптовані до погодних ризиків. Виграють нові сорти і за смаковими властивостями.
Як зазначив Олег Базюк, для пізніших сортів дуже важливий високий рівень Brix. Плоди нових сортів достатньо солодкі і смачні. Олег Базюк поділився, що куштував плоди нових сортів у Шотландії ще в 2020 році і був вражений смаками. Адже лохина хрумка, а плоди одного сорту мають смак лісової ягоди. Такого смаку, за словами співрозмовника, в Україні досі не було.
“2024 рік продемонстрував, що у споживачів є запит на середньопізні сорти лохини. Їхня важлива перевага для виробників – можливість продажу за вищою ціною. На ринку не вистачає лохини до початку жовтня, поки не з’явиться перуанська ягода. Особливо перспективним середньо-пізні сорти лохини вважаю для західних регіонів, наприклад, для Волині. Пізні сорти для цього регіону не зовсім підходять через брак сонця у період достигання”, – зауважив Олег Базюк.
Директор розсадника «Долина-Агро» вважає, що нові середньопізні сорти – це справжній прорив у ягідництві України.
“Середньопізні та пізні сорти – це те, на чому може заробляти Україна. Якщо порівнювати з Польщею, в найбільше сонця, тому плоди мають вищий рівень Brix. Відповідно, і смак ягід кращий. Після промислового випробування та реєстрації будемо більше просувати нові сорти. Думаю, на європейському ринку буде запит на ці плоди”, – підсумував Олег Базюк.