НОВИНИ

Нові шкідники загрожують винищенням виноградників на півдні України

06.03.2019 14:27

Недавній моніторинг виноградників Півдня України, який здійснили спеціалісти Інституту виноградарства і виноробства імені В. Є. Таїрова, виявив не лише численні осередки розмноження шкідників і активізації хвороб, а й нові види шкідливих організмів, пише Аgrotimes.net.

Загалом у виноградниках спостережено зміну видового складу шкідників і зростання їхніх популяцій. Особливо чітко це простежується на прикладі сисних комах – трипсів, цикадок і чотириногих кліщів.

Раніше у більшості виноградників ці види мешкали невеликими осередками й не завдавали відчутної шкоди. Однак останніми роками в результаті зміни стратегії захисту виноградних насаджень від павутинних кліщів (йдеться про успішний їх контроль)  трипси, цикадки й чотириногі кліщі набули статусу економічно значимих шкідників виноградних рослин.

Читайте також: Врожай пшениці та овочей на складах зберігання уражені хворобами та шкідниками

Видове різноманіття членистоногих у виноградних екосистемах потребує постійного спостереження, вчасного виявлення нових і найбільш шкідливих видів. У зв’язку з високими пристосувальними здібностями сисних шкідників сучасна система захисту виноградників потребує корекції, передусім оновлення асортименту пестицидів. Вона має враховувати вплив і відомих шкідників, і нових видів.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: