НОВИНИ

Стало відомо, як вибрати насіннєву картоплю

07.04.2020 07:02
potato-fabula-2

В Україні наразі дуже широкий вибір сортів картоплі, як сучасної вітчизнянної та закордонної селекції, так і старих радянських сортів. Які сорти наразі популярні в огородників та фермерів, та як вибрати якісну насіннєву картоплю розбирався agronews.ua.

Українські селекційні станції картоплярства у минуломо сторіччі були в основному зосереджені в Чернігівській області. До сьогодення дожили не всі ці наукові інститути, але напрацювання попередніх років не були втрачені і ми маємо дуже популярні і смачні сорти української картоплі. Серед них Повінь, Слов’янка, Світанок київський, Забава і інші.

Ці сорти насіннєвої картоплі найкраще купувати у оригинатора, тобто в інституті, де їх вирощують. Тут ви маєте можливість купити посадкову картоплю еліту або 1 репродукцію з гарантією автентичності.

Крім українських сортів, величезним попитом у вітчизняних картоплярів користуються сорти картоплі голландської селекції. Саме голландська насіннєва картопля займає лідируючі позиції в світі за смаковими якостями, стійкістю до хвороб і врожайності. Посадкову насіннєву картоплю голландської селекції в Україні представляють кілька компаній – Агріко, IPM і інші, пояснюють в інтернет-магазині yablukom.

Купувати імпортну насіннєву картоплю теж варто тільки у офіційних представників компанії – виробника або імпортера. В такому випадку ви гарантовано отримаєте картоплю потрібної репродукції. При покупці з рук або на відомих дошках оголошень ви можете оплатити гроші за 1 репродукцію, а в підсумку отримати 5 або 6 репродукцію.

Також на ринку України зустрічаються сорти картоплі німецьких компаній Солана і HZPC.

Не рекомендується купувати відразу велику кількість насіннєвої картоплі іноземної селекції. Технології вирощування картоплі за кордоном, сильно відрізняється від особливостей вирощування в Україні. Тому, купуючи нові імпортні сорти насіннєвої картоплі краще брати кілька сортів в невеликій кількості. Так ви зможете перевірити, який з сортів найкраще підійде для вирощування на вашому полі або городі.

Також важливо звертати увагу на репродукцію насіннєвого матеріалу. Репродукція означає – яке покоління насіннєвої картоплі ви вирощуєте. Високими репродукціями прийнято вважати супереліту, еліту і першу репродукцію. Саме високі репродукції насіннєвої картоплі купують для розведення сортів.

Якщо ж мета покупки насіння картоплі – промислове вирощування – тоді можна брати низькі репродукції (від 2 і нижче).

Варто відзначити, що чим нижче репродукція посадкової картоплі – тим менше якісних переваг сорту зберігається. З кожною репродукцією сорт втрачає показники врожайності і стійкості до хвороб. У високих репродукцій стійкість до фітофторозу та інших захворювань максимальна. Якщо ж ви купуєте насіннєву картоплю 4 репродукції – будьте готові витратитися ще на кілька фунгіцидних обробок.

Також важливим є розмір бульб. Якщо ви будете купувати насіннєву картоплю у компаній, які професійно займаються вирощуванням, то вам ніколи не запропонують бульби великого розміру. Професійне калібрування насіннєвої картоплі – це розмір бульби 35-45 мм (приблизно як куряче яйце), пояснюють фахівці yablukom.

Великі бульби в посадковому матеріалі – ознака того, що скоріше за все посів був вирощений в промисловій технології, а не як насіннєвий. Насіннєві посіви часто обробляють пестицидами для запобігання пошкодження насіння хворобами. На промислових полях цього не роблять.

Якість бульб. Посадковий матеріал не повинен бути пошкоджений хворобами або шкідниками. Такі бульби не будуть зберігатися до весни або не сформують якісний урожай.

Наявність документів на насіннєву картоплю. Не важливо, як ви купуєте насіння картоплі поштою або в спеціальних магазинах – завжди вимагайте документи. У кожного продавця повинні бути сертифікати якості на посадковий матеріал, копії ліцензійних угод з оригінатором або гарантійний лист від виробника, що підтверджує репродукцію посадкової картоплі.


Перегляди: 93
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: