НОВИНИ

Нова хвороба може призвести до знищення бананів

09.10.2019 10:48
1544522427161547196

Штам TR4 вражає коріння і стебла рослини і може призвести до стовідсоткового знищення врожаю бананів. Продовольча і сільськогосподарська Організація Об’єднаних Націй (ФАО) приступила до здійснення нового надзвичайного проекту в рамках своєї Програми технічного співробітництва для надання допомоги країнам у Латинській Америці і Карибському басейні в боротьбі з фузаріозним в’яненням, грибковим захворюванням рослин, здатним повністю знищити бананову культуру, від якої залежать мільйони людей, пише EastFruit.

Ця хвороба, що викликається новим тропічним штамом TR4 грибка Fusarium oxysporum f.sp. cubense, вражає виробництво багатьох сортів плантанів і бананів, включаючи «Кавендіш», один з найпопулярніших сортів на ринку у всьому світі. Штам TR4 вражає коріння і стебла рослини і може призвести до стовідсоткового знищення врожаю, що стане серйозною проблемою для країн і громад, в яких виробництво бананів є найважливішим джерелом продовольства, сімейного бюджету і експортних доходів.

Зазначимо, на сорт бананів «Кавендіш» доводиться приблизно 47% усього виробництва в світі. Загроза для «Кавендіш» може змусити фермерів і приватний сектор відмовитися від монокультури.

В Латинській Америці і Карибському басейні штам TR4 нещодавно був вперше виявлений в Колумбії, де на 175 гектарів площ бананових ферм тепер оголошений карантин, введений Сільськогосподарським інститутом Колумбії (ICA).

Сусідній Еквадор — найбільший у світі експортер бананів, великими виробниками є також Колумбія, Коста-Ріка і Гватемала. Поширення хвороби буде мати катастрофічні наслідки для фермерів та їх сімей в цьому регіоні.

«Роль бананів у забезпеченні продовольства і сімейних доходів в цьому регіоні важко переоцінити. У кількох країнах ця культура має величезне значення для економіки всієї країни, так як це найважливіша стаття експорту. Разом ми зможемо стримати поширення цієї спустошливої хвороби», — сказав Хуліо Бердеге, заступник генерального директора та регіональний представник ФАО в Латинській Америці і Карибському басейні.

TR4 — це патоген, який передається з переміщенням зараженого рослинного матеріалу, зараженого грунту, води та інших фізичних засобів — наприклад, на взуття, знаряддя праці і автомобільних шинах. Адаптувавшись, патоген десятиліттями залишається в ґрунті; в даний час знищити його повністю неможливо.

Однак існують заходи, що дозволяють ефективно обмежувати поширення хвороби.

«Країнам слід проявляти пильність, вести моніторинг і попереджати появу нових випадків зараження TR4. Тільки неухильне дотримання фітосанітарних заходів здатне попередити поширення хвороби. Цілеспрямовані місцеві і регіональні зусилля, наукова підтримка, раннє виявлення та міжнародна співпраця — ось що абсолютно необхідно для боротьби з TR4», — заявив Ханс Дреєр, директор відділу виробництва та захисту рослин ФАО.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: