ВАЖЛИВО

Нотаріусам поновили доступ до даних у Державному земельному кадастрі

02.01.2021 13:34
487578

Нотаріусам в Україні поновили доступ до даних у Державному земельному кадастрі  в іншому форматі. Про це повідомив Держгеокадастр у відповідь на звернення Нотаріальної палати України, пише agronews.ua.

 Нагадаємо, що після прийняття 20 жовтня 2020 року Постанови Кабінету Міністрів України № 948 «Про затвердження Порядку проведення інвентаризації документації із землеустрою, внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України», державне підприємство «Центр державного земельного кадастру», припинило виконання зобов’язань за договором про надання послуг із підключення, технічного і технологічного супроводження доступу до відомостей Державного земельного кадастру, укладеним між приватними нотаріусами та адміністратором Державного земельного кадастру.

 У відповідь на ці дії Нотаріальна палата України нагадала, що згідно зі статтею 46-1 Закону України «Про нотаріат» нотаріуси використовують відомості Держземкадастру при вчиненні нотаріальних дій.

 Тож відсутність доступу нотаріусів до ДЗК унеможливлює оформлення спадщини, договорів з нерухомістю та завдає значних матеріальних і моральних збитків як нотаріусам, так і громадянам та бізнесу, які стали заручниками цієї ситуації», — заявив президент НПУ Володимир Марченко, звертаючись до Держгеокадастру з вимогою вирішити цю проблему.

Держгеокадастр у своєму листі пояснив, що Постанова Кабінету Міністрів України № 948 приймалася на виконання Закону України від 5 грудня 2019 року №340-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству».

Нотаріусів позбавили можливості надання відомостей з Державного земельного кадастру у формі витягу про земельну ділянку. Водночас, нотаріусам передбачено надання доступу до ДЗК через Публічну кадастрову карту, за умови ідентифікації особи з використанням кваліфікованого електронного підпису, що дає можливість перегляду відомостей про земельну ділянку шляхом зазначення її кадастрового номера.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: