НОВИНИ

Німецький еколог розводить у «Долині нарцисів» карпатських буйволів

30.04.2020 16:02
2_5ea9a78ef1891

Буйволи Павлик, Кароліна, Яфина, Катка, Леді, Мірабела та Ієшуа віднині житимуть у Долині нарцисів, що в селі Кіреші поблизу Хуста. Павлику – 10 років, це найстарший буйвіл-бик в Україні. Найменший – малюк Ієшуа народився цьогоріч на Різдво. Тут для круторогого сімейства виділили ділянку, де немає осередків зростання червонокнижного нарцису вузьколистого, а територію огородили електропастухом, повідомляє Tyachiv. Про це пише agronews.ua.

Німецький еколог Мішель Якобі уже більше десяти років займається розведенням зникаючих карпатських тварин – буйволів, коней гуцульської породи та бурих карпатських корів. Кілька років господарював і на Тячівщині, в Чумалеві. Йому в усьому допомагає дружина Ріке де Фріз, яка два роки тому приїхала до України, теж із Німеччини.

Подружжя каже: люблять жити у гармонії з природою, хоча для цього доводиться працювати по 14 годин на добу. До цього часу своїх улюбленців працелюбні ентузіасти тримали на власному обійсті у Сокирниці на Хустщині. А зараз чорношерсті велетні освоюються на новому місці.

Ідея оселити цих тварин на заповідній території Долини нарцисів з’явилася ще у 2010 році, – каже директор КБЗ Микола Рибак. Втілити її в життя вдалося сьогодні. 29 квітня, у ПНДВ «Долина нарцисів ім. професора Василя Комендаря» Карпатського біосферного заповідника Мішель, Ріке та очільник заповідника Микола Рибак підписали угоду про співпрацю.

«Буйволи дуже добре адаптувалися до нового пасовиська, – ділиться Мішель. – І чудово почуваються. Тут для них є вдосталь їжі та вода. Те, що вони будуть тут жити, дуже добре для біорізноманіття Карпат».

«Є надія, що буйволи, випасаючись, прорідять зарості верби, відновляться лучно-болотні комплекси, а це сприятиме збільшенню площ нарцису вузьколистого, відновленню інших 22 рідкісних видів рослин, які занесені до Червоної книги України – шафрану Гейфеля, білоцвіту весняний, дев’яти видів диких орхідних та інших», – каже завідувач ботанічної лабораторії Карпатського біосферного заповідника, кандидат біологічних наук Микола Волощук.

Також буйволи створюють невеликі водойми і калюжі, в яких можуть селитися різні комахи, земноводні і риби.

А ще унікальні тварини принадять до Долини нарцисів набагато більше туристів – звісно, після карантину та навіть після завершення сезону цвітіння нарцисів, початок якого, за словами співробітників, цьогоріч очкується 9-10 травня. Адже наразі відвідування однієї з візитівок Закарпаття поки заборонене.

Буйволи житимуть у Долині нарцисів до осінніх холодів. Доглядати за ними будуть Мішель та Ріке. Для них виділили помешкання у будівлі ПНДВ. Їм допомагатимуть співробітники відділення. А науковці вестимуть спостереження за змінами рослинного покриву.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: