НОВИНИ

Ні – кешевим розрахункам за землю

03.01.2020 16:35
groshi

Про важливі фінансові моменти щодо земельної реформи пише на своїй сторінці у Facebook радник Олексія Гончарука з економічних питань Олексій Мушак.

Фінальна версія базового законопроекту 2178-10 наступна:

  1. 1. Ні кешевим розрахункам за землю. Лише безготівкова оплата.
  2. 2. Покупець має надати документи щодо законності походження коштів, за які купується земля.
  3. 3. Для стимулювання кредитування земельних угод банки отримують додаткові права. Перше, вони зможуть набувати землю у свою власність в разі неповернення кредиту. Це посилення прав кредитодавця, яке збільшує готовність банка кредитувати аграріїв.
  4. 4. На банки не буде розповсюджуватися обмеження 10 тис. га в одні руки. У нас порядку 50 банків готових кредитувати земельні угоди. Відповідно обмеження в 10 тис. грн дозволило б кредитувати покупку лише на 500 тис. га. А це менше 2% ринку.
  5. 5. В разі вилучення заставної землі у свою власність банк має протягом 2 років продати її на електронних торгах. В іншому випадку земля вилучається у банка по спеціальній процедурі.

Окремою задачею після голосування цього закону буде робота з підзаконними актами НБУ. Треба підвищити коефіцієнт покриття на землю з нинішніх 0.35 до 1.0. Бо в-іншому разі під землю вартістю $100 тис. можна буде взяти кредит лише на $35 тис. А також змінити критерії до позичальників під земельні операції. Бо наразі велика кількість фермерів, маючи прибутковий бізнес, працюють в тіні і не зможуть довести банку свою платіжну спроможність. І відповідно будуть поза кредитним ринком.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: