ВАЖЛИВО

Стало відомо, чому банкрутують свинокомплекси України

25.02.2020 21:02
704841b815e594e

Невиплата державою компенсацій банкрутує свинокомплекси та загрожує ембарго для українських агропродовольчих товарів, вважає генеральний директор громадської спілки «Центр підвищення ефективності в тваринництві» Микола Бабенко. Про це пише Agronews.

Новий випадок захворювання на африканську чуму свиней в Україні зареєструвала Держпродспоживслужба. Цього разу спалах трапився на території ТОВ «Агро-Астра», що в селі Коровайна Немирівського району Вінницької області. Господарство утримувало 460 голів свиней.

«З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалахів АЧС було проведено засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії. Затверджено плани з ліквідації АЧС, вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника АЧС», – офіційно відрапортувала Держпродспоживслужба України.

На прохання дати фаховий коментар цій інформації Сергій Ничик, директор Інституту ветеринарної медицини Національної академії аграрних наук України (IBM НААН), відповів так:


«Сам факт проведення надзвичайної протиепізоотичної комісії – це ще не боротьба. Щоб оцінити конкретно ситуацію, потрібно проаналізувати рішення НПК і рівень його виконання. Взагалі держава повинна розробити національний план дій, програму із протидії АЧС і запобігання поширенню цього вірусу в Україні. На жаль, нічого з цього досі немає».

Прокоментувати ситуацію погодився Микола Бабенко, генеральний директор громадської спілки «Центр підвищення ефективності в тваринництві». За його словами, цьогорічні випадки спалахів АЧС в Україні продовжують 8-річну історію нехтування державою власних обов’язків – відшкодовувати збитки свинокомплексам за свиней, знищених унаслідок карантинних заходів. За час, упродовж якого триває вірус, сотні тисяч цих тварин умертвили. Загальна сума збитків, яких зазнали промислові свинарі, вимірюється мільярдами гривень.

Однак в дійсності сума виплачених компенсацій за всі роки не перевищила й 1% втрат. У таких умовах визнання фермою факту інфікування поголів’я вірусом АЧС майже завжди призводить до її банкрутства. Страх банкрутства штовхає власників свинокомплексів іти на порушення закону – розпродаж свиней, уже заражених АЧС, до моменту одержання офіційного підтвердження відповідного діагнозу або навіть і не інформуючи нікого. Це неминуче спричиняє подальше поширення смертоносного вірусу свиней в усій Україні та за її межі, кожен прихований спалах є продовженням історії знищення свинарства в Україні

Цьогоріч очолювана ним спілка ініціювала включення 500 млн грн у держбюджет допомоги аграріям у 2020 році із цільовим призначенням: виплати свинокомплексам за свиней, знищених у випадку АЧС.

Читайте також , 500 млн грн на компенсації при АЧС у 2020 році – офіційне звернення до уряду.

“Упродовж понад місяця ми брали участь у громадсько-урядових обговореннях щодо перспектив держпідтримки сільгоспвиробникам. Наша пропозиція увійшла до трійки головних за результатами опитування, проведеного серед агроасоціацій. Втім, як виявилося, комунікація влади з представниками професійних спільнот слугувала лише ширмою для того, щоби вчергове легалізувати наперед визначені напрямки державного фінансування в агросекторі. «Старі» кадри з ліквідованого Мінагрополітики у змові з кишеньковими галузевими асоціаціями пролобіювали держпідтримку будівництва та реконструкції тваринницьких комплексів і інші напрямки, що не знімають напругу в галузі, не слугують подоланню корупційних схем розподілу державних ресурсів”, – розповідає далі Микола Бабенко.

За словами фахівця, наслідками ситуації, що склалася стане те, що галузь і надалі занепадатиме. Розширюватиметься нелегальний ринок свиней, інфікованих АЧС, породжуючи нові, неконтрольовані Держпродспоживслужбою спалахи вірусу.

З ринку зникатимуть ті добросовісні виробники свинини, що наважаться офіційно заявити про зараження поголів’я АЧС. Ураховуючи те, що експортована продукція вітчизняних виробників свинини, включно із субпродуктами, не підлягає перевірці на присутність у ній вірусу АЧС, іноземні покупці також ризикують завезти в свої країни це захворювання.

Крім того, в США досліджено, що поширення АЧС може бути з комбікормами, шротами, зерном. Тому існують ризики, що не лише на свинину, але й на основні експортні позиції України закордонні партнери можуть накласти ембарго, тобто закрити свої ринки від постачання на них українських агропродовольчих товарів.

Для довідки:

Громадська спілка «Центр підвищення ефективності в тваринництві» – неурядове об’єднання експертів у тваринництві, підприємств тваринництва, переробки та постачальників, яке представляє інтереси учасників із усіх областей України.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: