ВАЖЛИВО

Невідворотність покарання найкраща профілактика рейдерства, – Кривонос

10.08.2020 14:32
19222787_1846512495669244_2894573215197461920_o

У перших числах серпня Мін’юст запустив оновлення Єдиного реєстру юросіб. І за день до закриття старого реєстру, 6 серпня була здійснена безпрецедентна рейдерська атака. За кілька годин зловмисники за допомогою одного реєстратора в Обухівському районі перереєстрували 47 фермерських господарств по всій Україні. Розрахунок рейдерів був простий. Новий реєстр має запрацювати після 16 серпня. Старий вже не працює. За цей час «нові власники» прибирають з полів урожай скільки встигнуть. Про це повідомив на своїй Facebook сторінці Семен Кривонос керівник юридичного департаменту в ГС «Всеукраїнський Конгрес Фермерів», пише agronews.ua.

Завдяки втручанню нардепів і громадськості атаку в цей раз вдалося зупинити. Але, у зв’язку з цими подіями виникає ряд питань:

1. Ліквідація акредитованих суб’єктів і передача функцій реєстрації виключно «державним» реєстраторам, як і очікувалося не принесла ніяких результатів. Так само не допомогли і зміни в законодавство, де кожен папірець потрібно завіряти у нотаріуса. Рейдерство процвітає далі.

Тільки, як в старому анекдоті про вовка і зайця (хто знає) бухгалтерії додалося. У деяких районних центрах до єдиного реєстратора на «все село» взагалі не пробитися. Нотаріуси зазвичай просто не беруться за таку неприбуткову та ще й ризиковану для них роботу, як реєстрація юросіб.

2. Ніхто не сидить. Ні рейдери, ні реєстратори. І поки не сядуть – хоч кіл на голові теши. Невідворотність покарання найкраща профілактика рейдерства.

3. Чому б не реалізувати технічні можливості, відомі вже навіть немовляті. У кого є «поштова скринька» google і не тільки, напевно знайомий з двохфакторною аутентифікацією. І смсками, які приходять в той момент, коли хтось сторонній намагається увійти в твій акаунт.

Він додав, що для власників корпоративних прав за додаткову плату цілком можна ввести такий сервіс. Поки не підтвердиш, що зміни в реєстрі відбуваються з твоєї згоди як власника – реєстратор технічно не зможе провести дію в реєстрі.

«І вітаю фермерів з відбитою атакою! Будемо сподіватися, що це свавілля колись закінчиться. Право власності священне!»,- резюмує керівник юридичного департаменту в ГС «Всеукраїнський Конгрес Фермерів».


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: