АГРО-БЛОГ

Нерухоме майно на землях сільськогоспризначення: чи дозволено будівництво

15.02.2021 18:04
изображение_viber_2021-02-11_19-05-12

Зараз в усіх куточках України тема сільського господарства, отримання земельних ділянок сільськогосподарського призначення, отримання паїв та їх використання найбільш актуальна. В яких випадках дозволено будівництво на землях сільськогосподарського призначення в агро-блозі AgroNews.UA розповів Юрій Кошовий, інженер-землевпорядник, партнер Земельний Фонд України.

Одне із найбільш поширених запитань, яке стосується земель сільськогосподарського призначення, – це експлуатація та обслуговування нежитлових будівель та споруд чи їх будівництво на вказаній категорії земель для забезпечення більш раціонального та ефективного ведення сільського господарства.

Чи дозволяє чинне законодавство України будівництво будівель чи споруд на землях сільськогосподарського призначення?

Так. В деяких випадках дозволяється:

1) На земельних ділянках, наданих для фермерських господарств

Статті 5 ЗУ «Про фермерське господарство» нам каже: «Громадяни, що створили фермерське господарство, мають право облаштувати житло в тій частині наданої для ведення фермерського господарства земельної ділянки, з якої забезпечується зручний доступ до всіх виробничих об’єктів господарства. Якщо житло членів фермерського господарства знаходиться за межами населених пунктів, то вони мають право на створення відокремленої фермерської садиби, якій надається поштова адреса».

Відокремлена фермерська садиба – це земельна ділянка разом з розташованими на ній житловим будинком, господарсько-побутовими будівлями, наземними й підземними комунікаціями, багаторічними насадженнями, яка знаходиться за межами населеного пункту.

2) На земельних ділянках, наданих для ведення особистого селянського господарства (ОСГ)

У ЗУ «Про особисте селянське господарство» вказується: «До майна, яке використовується для ведення особистого селянського господарства, належать житлові будинки, господарські будівлі та споруди, сільськогосподарська техніка, інвентар та обладнання, транспортні засоби, сільськогосподарські та свійські тварини і птахи, бджолосім’ї, багаторічні рослини, вироблена сільськогосподарська продукція, продукти її переробки та інше майно, набуте у власність членами господарства в установленому законодавством порядку».

Члени особистого селянського господарства також мають законне право реалізовувати надлишки виробленої продукції на ринках. Заготівельні, переробні підприємства та організації, інші юридичні та фізичні особи також можуть самостійно здійснювати матеріально-технічне забезпечення власного виробництва, надавати послуги з використанням майна особистого селянського господарства.

Це означає, що члени ОСГ мають право використовувати склади для зберігання надлишків отриманої сільськогосподарської продукції та надавати послуги з використанням майна особистого селянського господарства, створювати майстерні для ремонту техніки та інші будівлі для зберігання інвентарю та забезпечення діяльності господарства.

3) На земельних ділянках, наданих для садівництва

Відповідно до пункту 3 статті 35 Земельного кодексу України земельні ділянки, призначені для садівництва, можуть використовуватись для закладання багаторічних плодових насаджень, вирощування сільськогосподарських культур, а також для зведення необхідних будинків, господарських споруд тощо.

Однак остаточне рішення щодо доцільності, можливості нового будівництва та відповідності заявленої вами ініціативи до закону залишається за відповідними дозвільними службами та органами, які надають дозволи та приймають в експлуатацію закінчені будівництвом об’єкти.

Землекористувачам та власникам земельних ділянок хочу нагадати, що не слід забувати про таке поняття, як цільове призначення земельної ділянки. Не зловживайте наданими вам правами та не нехтуйте вашими обов’язками. Також слід пам’ятати про всі види відповідальності за порушення чинного законодавства України.

Якщо у вас є питання, що стосуються будь-яких тем щодо земельних відносин, ви завжди можете звернутися до фахівців Земельного фону України та отримати зважену, обґрунтовану та актуальну відповідь, консультацію чи пораду.

Читайте також: Що робити, якщо орендар не хоче платити за землю.


«Земельний фонд України» – компанія, яка працює за напрямком земельних відносин: володіння та користування землею. До складу компанії входять досвідчені фахівці: землевпорядники, юристи/адвокати, геодезісти. Партнери ЗФУ знаходяться у всіх областях країни, тому компанія працює на території всієї України.


Перегляди: 78
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: