ГОЛОВНЕ

Негода атакує Україну

19.05.2021 08:30
2a4af31c21d002bddb498ee4768b5053

Херсонщина оговтується від негоди і люди поспіхом розбирають завали і латають покрівлі, бо за прогнозами знову дощитиме. Найбільше постраждало селище Велика Лепетиха. Там буревій пронісся кількома вулицями. Про це повідомляє ТСН, пише agronews.ua.

Місцеві жителі кажуть, зроду такого не бачили. Боялися, чи витримають стіни хат. Дахи зривало і зносило у повітря на їхніх очах. «Дощ і блискавка, я ще в житті такого не бачила», – каже місцева мешканка Зоя.

«Дощ лив, думаю, вийду подивлюсь, що це за шифер падав, засвітила, а у мене половини хати немає. Все знесло, побило сарай і все», – додає сусідка Лідія.

За якихось пів години негода потрощила понад сотню споруд.  Нині усім селом лагодять дахи. Якщо немає шиферу, тимчасово криють плівкою. Аби закрити дірки в даху, пані Ольга розібрала для цього паркан.

Загалом торнадо пошкодив 85 житлових будинків. Повалив дерева, порвав дроти, поламав паркани. Шифер і залізо здіймав у повітря, наче папірці. Величезне дерево вирвало з коріням, якби воно впало на будівлю садочка, могла б статися біда.

Найбільше негода вдарила по господарству, що розташоване на краю села. Збитки фермери навіть бояться  рахувати. Лише дивом під час негоди ніхто не постраждав.

Ситуацію у Великій Лепетисі вже визнали надзвичайною. За попередніми підрахунками, збитки – понад мільйон гривень. Як компенсувати їх людям, у громаді не знають. «Таких коштів в нас немає. 300 тисяч в нас закладено резервного фонду. І те, що є, ми можем дать. Далі сподіваємось на допомогу влади з центральних органів», – каже голова Великолепетиської територіальної громади Максим Колокот.

Крім Великої Лепетихи, негода прокотилася ще кількома районами. Світло відімкнуло у п’яти десятках сіл. У Асканії Нові навіть довелося зачинити заповідник для відвідувачів. Жителі намагаються чим найшвидше замінити зірвані дахи, бо за прогнозами попереду- знову дощі. Які не вщухатимуть кілька днів.

Негода атакує різні регіони країни. Потужні зливи з градом накрили столицю. Лише за кілька хвилин дощу дороги перетворилися на ріки, а пройти тротуарами стало неможливо. Подекуди залило і автівки.

Дощовиця пройшлася і Рівним. Одразу кілька вулиць міста залило. Ливнівки не встигали поглинати воду. Дороги стали схожими на річки – машинам долати шлях доводилося чи не вплав.

Дощ з великим градом накрив і Львів. Як з неба падають льодяні кульки, містяни знімали та викладали у мережу. Подекуди град був завбільшки з вишню. І це ще не кінець. Дощі з грозами в регіоні обіцяють і завтра.

А от у Жмеринці на Вінниччині добряче підтопило приватні будинки. Злива з градом налетіла раптово ввечері. За лічені секунди обійстя, розташовані у низині перетворились на ріки. Ніхто не постраждав, але води було стільки, що в кількох хатах  меблі попливли. Щоб відкачати воду, довелось кликати на допомогу рятувальників із помпами.

Нагадаємо, що в Україні дощитиме ще кілька днів.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: