НОВИНИ

Стало відомо, скільки власників паїв готові продати землю

05.03.2020 16:02
6cd1da4-020-29


За словами генеральної директорки агрокомпанії «ТАС Агро» Ірини Вершеліс, лише 10-15% пайовиків планують після відміни мораторію продавати паї. Такі результати внутрішнього опитування, які провела компанія, повідомляє Агробізнес Сьогодні.

«Купувати землю у тих регіонах чи населених пунктах, де компанія не веде господарську діяльність, ми не будемо, адже не бачимо у цьому економічної доцільності», – запевнила Вершеліс.

Представники великих агрокомпаній використовуватимуть переважне право купівлі землі, яке має орендар, у тих випадках, якщо пайовики компанії забажають продати свій земельний наділ, повыдомляэ директорка.

За словами генеральної директорки агрохолдингу, досі найбільша конкуренція у сільському господарстві склалася навколо розширення/утримання земельного банку.

«Усі учасники ринку конкурують між собою за можливість «сподобатися пайовику», використовуючи різноманітні дозволені методи. З традиційними фермерами (адже в Україні діють «фермерські господарства» з земельним банком 10, 20 і більше тисяч гектарів), які працюють поряд із нами, складаються конструктивні відносини. Ми не заважаємо працювати їм, вони – нам», – розповіла пані Ірина.

Читайте також: Лілія Тімакіна: «Головним питанням є збереження масивів полів, що знаходяться в обробітку компанії»

У компанії вважають, що після скасування мораторію на продаж сільгоспземлі, держава має бути рівновіддаленою від усіх учасників ринку та різноманітними способами стимулювати аграріїв працювати виключно у законодавчому руслі, сплачуючи податки і підтримуючи соціальну сферу місцевих громад.

«Не може бути так, що фермер підписує офіційний договір оренди земельного паю під 3%, сплачуючи таким чином, податки лише із 3%, а все інше виплачуючи в «чорну». Тоді як великі агрохолдинги на 100% сплачують податки, підтримують сільські ради і надають допомогу школам, дитячим садочкам, ФАПам тощо. Проте держава не повинна вказувати, як у минулому: що, коли, скільки і де посіяти, кому і за якою ціною продати. Усе інше вирішить цивілізований ринок, який ми спільно створюємо», – підсумувала Вершеліс.


Перегляди: 7
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: