НОВИНИ

Названо умови, за яких Україна зможе залишитись у ТОП-10 експортерів продовольства

11.04.2022 17:00
Vegetables_Cucumbers_Tomatoes_Garlic_Onion_543915_1280x850

Україна зможе цього року залишитись у десятці найбільших експортерів продовольства за умови розблокування морських портів. Про це повідомляє ukrinform.ua, пише agronews.ua.

Про це сказав перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час телемарафону.

“Якщо найближчим часом вдасться розблокувати порти, то навіть за підсумками поточного року Україна зможе як мінімум залишитись у ТОП-10 експортерів (продовольства – ред.). Якщо буде експорт альтернативними шляхами: залізничними чи авто, то, звісно, що позиції будуть слабшими, оскільки фізично вивезти обсяг продукції іншими шляхами просто не вдасться”, – заявив він.

Висоцький зазначив, що 90% аграрного експорту Україна до 24 лютого здійснювала через морські порти в Одесі та Миколаєві.

З 24 лютого росія розпочала повномасштабне військове вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють і руйнують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет, катують і винищують українське населення.

Розв’язана росією війна справляє негативний вплив на ситуацію на глобальному ринку продовольства, адже значно скорочує експорт зернових культур з України. Наразі в портах України рф заблокувала десятки комерційних кораблів із уже відвантаженим зерном, яким загарбники не дозволяють вийти в море.

Читайте також: В Україні вивели нову сальну породу свиней.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: