Органічні пасіки в Україні переважно розташовані в Миколаївській і Луганській областях. З урожаю 2019 року ними було експортовано 300 тонн органічного меду. З посиланням на uhbdp, пише Agronews.
Що ж таке органічна пасіка? Пояснюють фахівці з Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва.
В радіусі 3 км від такої пасіки джерела нектару та пилку мають складатися головним чином (>75 %) з органічно вирощуваних культур і/або дикоросів, і/або культур, до яких застосовуються методи незначного впливу на довкілля, які не можуть вплинути на органічний статус продукції бджільництва.
Вулики органічної пасіки повинні бути з природних матеріалів, з розділеними секціями для меду та для розплоду. У вулику застосовують лише природні продукти, такі як прополіс, віск і рослинні олії.
Дозволяється заміняти 10% бджолиних маток і рою неорганічними матками і роєм на рік, за умови, що матки та робочі бджоли поміщаються в вулики зі стільниками або вощиною, які мають органічне походження.
Походження маток має бути документоване. Заборонено обрізання крил у бджолиних маток.