НОВИНИ

В Україні дефіцит цибулі-сіянки змінився надлишком

21.04.2020 11:34
i111338

На ринку садивної цибуля цьогоріч раллі. Ще не так давно споживачі скаржилися на те, що якісного посадкового матеріалу цієї культури замало. Але наразі тренд розвернувся на протилежний, пише agronews.ua.

На гуртові ринки України активно завозять цибулю-сіянку. Так, наразі на найбільшому гуртовому ринку країні “Шуварі”, за інформацією аналітичного департаменту ринку, обсяги сіянки зросли на 50%.

На початку посівного сезону-2020 ціна на сіянку вітчизняного виробництва стрімко зросла і доходила до 85-90 грн/кг на гурті та по 100 грн/кг, а то й вище, у роздріб. Зростання ціни на сіянку було найвищим серед овочів.

Також на ринках подекуди відмічалося зниження наявних обсягів посадкового матеріалу цибулі. 

В той же час, у 2019 році ціна на сіянку була вдвічі вищою – до 185 грн/кг, тож трейдери сподівалися заробити на ній і цьогоріч. Внаслідок гуртові ринки швидко наповнилися цим товаром.

«Наші трайдери чудово пам’ятають, як добре вони заробили рік тому, коли ціни на товарну цибулю були рекордними, а попит на «сівок» шаленим. Ті, хто постійно займаються цим бізнесом, в цьому сезоні також збільшили обсяг замовлень в ЄС і, відповідно, зараз пропозиція є значно більшою, ніж зазвичай в цей період», – так прокоментувала ситуацію Тетяна Гетьман, керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар».

Наразі ціна на цибулю-сіянку впала до середньозваженого значення у 45 грн/кг. Максимальні ціна не перевищує 55 грн/кг. З огляду на те, що масова посівна кампанія цього року вже добігає завершення, ціни на садивний матеріал цибулі можуть знизитися ще відчутніше. Так, наразі вартість цибулі-сіянки вже протестувала поріг у 35 грн/кг. Можливо, саме його ми побачимо на цінниках незабаром.

Нагадаємо, Туреччина розпочала імпорт української цибуля.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: