НОВИНИ

Названо Топ-7 української плодоовочевої продукції для експорту в Китай

03.02.2021 12:08
shutterstock_707320561

Експерти ФАО та Української плодоовочевої асоціації назвали топ-7 перспективних видів української плодоовочевої продукції для експорту до Китаю. Про це повідомляє Агробізнес Сьогодні, пише agronews.ua.

Отже, на думку експертів ринку, українські експортери зможуть заробити на торгівлі з Піднебесною, якщо повезуть продавати:

• черешню

Практично всю її Китай імпортує взимку, переважно з Чилі та Перу. Але ми можемо давати до Китаю преміальну черешню обсягом 1 тис. тонн на рік. Нині її в Україні поки що дуже мало. Натомість Китай активно вкладається в розвиток власної черешні, здебільшого преміального сегмента, у захищеному ґрунті.

1 кг черешні в Україні коштує 1 євро, а в Китаї – 25 доларів США. Тож навіть з урахуванням транспортних витрат для китайських партнерів це дуже цікавий і вигідний продукт, вважають аналітики ринку.

 яблука

Україна може постачати до Китаю преміальні яблука. Перспективний обсяг їх експорту становить 1-2 тис. тонн на рік.

«Труднощі тут у тому, що Китай – це велика країна, а в нас виробники всі маленькі, вони не об’єднуються», – наголошує експерт ФАО Андрій Ярмак.

• зморожену суницю садову (полуницю)

Експерти оцінюють перспективу українського експорту суниць до Китаю на рівні до 1 тис. тонн на рік.

• сливу

Якби була в Україні преміальна слива й напрацьована система її вирощування та експорту, можна було б пробувати її везти до Китаю, а так не варто цим займатися, вважають експерти.

• малину заморожену

Польща експортує цю ягоду до Китаю в щорічному обсязі до 1 тис. тонн на рік. На думку А. Ярмака, «ми можемо поборотися за 200-300 тонн експорту на рік».

• заморожені дикорослі чорниці та лохина

Саме дві останні ягоди мають найбільший потенціал для експорту до Китаю з України, вважають знавці ринку. 

«До мене цього року зверталися китайські та міжнародні компанії-імпортери, але ми ще в потрібних для експорту обсягах лохину не виробляємо. Наші виробники лохини мають хорошу ціну на свіжу ягоду, і їм немає сенсу її заморожувати. В майбутньому, звичайно, ситуація може змінитися», – каже екперт ФАО Андрій Ярмак.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: