ВАЖЛИВО

Названо ТОП-3 методів зменшення норм добрив без втрати врожайності

05.11.2021 16:32
udobr._azot

Добрива додають в ціні у зв’язку з тим, що газ дорожчає. Деякі експерти прогнозують, що варто очікувати подальшого погіршення ситуації. Тому надважливим наразі для аграріїв є розробка механізмів зменшення витрат на міндобрива за максимального збереження врожайності культур. Про це йдеться у матеріалі «Михайло Семеніхін: Добрива будуть дорожчати, доки фермери вже не зможуть їх купляти» на Kurkul.com, пише  agronews.ua.

Аграрій, експерт із вирощування сільгоспкультур у зоні ризикованого землеробства Михайло Семеніхін, директор ДП «Експериментальна база «Дачна» СГІ-НЦНС», розповідає, що потрібно користуватися досягненнями науки і передового досвіду.

«Перш ніж використовувати землю та вносити якісь добрива, варто провести агрохімічний аналіз ґрунту. Виходячи з результатів аналізу та запланованої врожайності, слід розрахувати систему мінерального живлення. Так ви збережете посіви й уникнете перевитрат. Науковий досвід агровиробникам варто застосовувати на практиці. Все ж це бізнес, і ми повинні отримувати прибуток. А для цього потрібно співпрацювати з наукою», — наголошує пан Михайло.

Другий метод заключається у тестуванні різних міндобрив, підборі тих, що підходять для конкретного ґрунту та умов.

«Ми тестували багато добрив. Але все ж найвдалішими для наших умов є добрива JIVA, які не містять «баласту». Тільки мінеральний азот, фосфор, калій та мікроелементи. Тому вони миттєво розчиняються. Вони гігроскопічні та не потребують великої кількості вологи. Що більше, формула правильно підібрана. Купуємо у компанії «Арус Трейд». Так, ці добрива теж дорожчають, але внаслідок їх використання ми зменшили норму внесення. Якщо раніше вносили 100-120 кг/га, то сьогодні це 60-80 кг/га. А потім працюємо по листу» — розповів пан Семеніхін.

І третє, на чому наголосив аграрій, — це використання органічного добрива. На господарстві ДП «Експериментальна база «Дачна» СГІ-НЦНС» тримають худобу (корів, свиней), тому на рік вносять приблизно на 50 га по 50 тонн перегною.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: