НОВИНИ

Названо окупність вирощування картоплі на зрошенні

21.04.2020 10:32
Potatos_irrigation

Картопля дуже чутлива до зрошення. При цьому її потреби в різні періоди зростання і розвитку неоднакові. Так, в період від посадки до сходів картоплі потрібно забезпечити вологість грунту 65 … 70% від ППВ (повної польової вологоємності), в фазу бутонізації та цвітіння – 75 … 85%, а починаючи від в’янення бадилля і до визрівання бульб – 60 … 65%. Про це пише agronews.ua.

Знижена вологість грунту (65 … 70% від ППВ) до сходів і під час їх появи потрібна для того, щоб сформувати потужну, проникаючу вглиб грунту кореневу систему, яку не можна буде пошкодити при міжрядній обробці. Також хороший розвиток коренів дає можливість краще засвоювати живильні елементи з грунту, повідомляє agrostory.

Коли картопля дає сходи, її потреба у воді починає рости, досягаючи максимуму в фазу цвітіння та інтенсивного росту бульб. Дефіцит води в цей період стає причиною утворення малої кількості зав’язі і не може бути перекрита поливами або дощами в більш пізні терміни.

На початку в’янення бадилля зниження вологості грунту сприяє скороченню термінів дозрівання бульб і утворення товстої шкірки, яка оберігатиме їх від механічних пошкоджень. І навпаки, надлишок води перед прибиранням збільшує терміни визрівання і негативно позначається на якості бульб, підвищуючи водянистость, знижуючи крахмалистость і роблячи їх менш стійкими до механічних пошкоджень і зберігання.

Сьогодні більшість великих переробників вимагають від своїх постачальників картоплю, вирощену на зрошуваних площах. У зв’язку з цим у кожного картопляра виникає питання, який спосіб поливу обрати: самопливний, дощування або крапельний.

Унікальна особливість технології крапельного зрошення полягає в тому, що вона дозволяє подавати воду одночасно з розчиненими в ній добривами безпосередньо в кореневу зону рослин. Ефективність крапельного зрошення забезпечує конструкція системи. Вона складається з мережі трубопроводів з вбудованими крапельницями і дозволяє встановити необхідні параметри подачі води: як кількість, так і періодичність її надходження.

Встановлено, що застосування технології крапельного поливу гарантує підвищення врожайності картоплі в 2 – 3 рази у порівнянні з поверхневими способами поливу. А також дозволяє поліпшити якість бульб, економлячи при цьому 15 – 35% добрив в перерахунку на одиницю продукції.

Ще одна перевага крапельного зрошення перед іншими методами – економне витрачання води. Грунт втрачає значно менше вологи, ніж при дощуванні, так як випаровування ніяк не впливає на її розподіл.

Кошти, вкладені в іригацію за допомогою системи крапельного поливу окупляться дуже швидко – за один рік. Для порівняння, інвестиції в установку дощувальних машин будуть повертатися протягом двох – чотирьох років.

Наприклад, реалізований фахівцями ЗАТ «Нове століття агротехнологій» проект по крапельному зрошенню показав зростання врожайності картоплі з 22,3 т / га (без штучного зрошення) до 36,5 т / га. Протягом всього поливного сезону відбувалася подача води з розчиненими в ній добривами і мікроелементами в кореневу зону рослин, в результаті чого приріст врожаю становив 30%, наводить приклад agrostory.


Перегляди: 13
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: