НОВИНИ

Названо суми збитків логістики на західних кордонах

25.10.2022 12:11
229

Україна здатна експортувати альтернативними «зерновому коридору» шляхами 3 – 3,5 млн тонн агропродукції. Про це повідомив президент Української зернової асоціації (УЗА) Микола Горбачьов, пише agronews.ua.

Він констатував, що європейська інфраструктура не має можливості приймати увесь обсяг української агропродукції. За його словами, потрібно врахувати те, що практично уся логістика там вибудована на автотранспорті.

«Вартість такої логістики набагато вища, ніж експорт через українські порти. Так, з Західної України до Румунії вона становитиме 130-150 дол./т, а якщо відвантажувати збіжжя з Києва чи Чернігова, вартість логістики зросте до 200 дол./т. При собівартості виробництва близько 200 дол./т на пшеницю чи на кукурудзу і при ціні реалізації у Констанці близько 320 дол./т, збитки у фермерів будуть 70-80 дол. на тонні», – зауважив Микола Горбачьов.

Тому, на його переконання, немає іншої альтернативи українському агроекспорту, окрім морських шляхів. А для цього потрібно подовжити термін «зернової угоди» мінімум на рік.



Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: