НОВИНИ

Названо шокуючу суму, яку щомісячно втрачає Україна через блокування портів

02.04.2022 14:00
A564FFF8-B721-486B-BA42-A8AFF7D24850_w1200_r1

За певними групами аграрної продукції (кукурудза, пшениця, соняшникова олія, мед та ін.) Україна виготовляє значно більше, ніж споживає. Тому ці ніші були експортноорієнтованими. Найбільш вагома частка закордонних продажів аграрної продукції здійснювалась завдяки транспортуванню через порти. Утім наразі Росія заблокувала ці логістичні ланцюжки, тому уряд шукає альтернативні шляхи для відновлення експорту. Про це повідомляє SEEDS, пише agronews.ua.

“Ми маємо десятки мільйонів тонн с/г продукції, передбаченої на експорт, і наразі є проблеми з її експортом, оскільки Росія заблокувала всі наші порти. У результаті Україна втрачає щомісяця 1,5 млрд доларів, у європейських утворюється продовольча криза, а в африканських – посилюється голод”, – зазначив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

“Раніше ми вивозили до 5 млн тонн сільськогосподарської продукції на місяць через порти Одеси та Миколаєва. Але у зв’язку з ситуацією, яка склалася, сьогодні це неможливо, що дуже блокує наш експорт. Наразі спроможність поставок за кордон впала до 0,5 тонн зерна на місяць”, – говорить заступник міністра аграрної політики Тарас Висоцький.

З метою налагоджування експорту аграрної продукції через інші канали Микола Сольський провів зустріч із заступником міністра транспорту та інфраструктури Румунії Іонелом Скріоштяну. Вони обговорили питання щодо налагодження безперебійних поставок вантажів агропродовольчої продукції з України до традиційних експортно залежних ринків через румунський морський порт Констанца.

Також для українських виробників було спрощено процедуру експорту деяких видів аграрної продукції, зокрема, кукурудзи та олії.

Читайте також: Українцям збільшили пенсії.



Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: