НОВИНИ

Названо, що гальмує збільшення експорту яблук з України

17.03.2020 10:32
yak-pratsyuyut-yabluka-18193

Неможливо вийти на зовнішні ринки без зміни сортового складу насаджень, – вважає голова асоціації «Укрсадпром» Олександр Матвієць. Публікує сайт “Укрсадпром”.

“Справа в тому, що сади, яким по 10 років і більше, насаджені сортами, які користувалися найбільшим попитом на внутрішньому ринку та в Росії. А на світовому ринку — зовсім інші сортові вподобання”, – пояснює фахівець.

Українські сорти в деяких випадках не гірші за найпопулярніші у світі. І зараз уже господарства з Чернівецької й Вінницької областей домовилися про експорт яблук Ренет Симиренка до Великобританії та Азії. Але щоб налагодити масштабний експорт, потрібно вкласти мільйони доларів у його популяризацію на зовнішніх ринках, на маркетингові дослідження.

До того ж Ренет Симиренка згодні купувати за кордоном тільки, якщо це буде яблуко високої якості. А щоб вирощувати таке яблуко, потрібно змінювати схему насаджень, потрібно створювати сучасні інтенсивні сади на вегетативних підщепах при краплинному зрошенні.

Окрім сортової заміни насаджень розвиток експорту неможливий і без наявних сучасних сортувальних ліній які сортують яблуко за 10–20 параметрами. Тож на експорт зараз українські господарства сортують яблуко переважно вручну.

Нагадаємо, в українських виробників вже є цікавий досвід експорту яблук у різні країни світу.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: