ВАЖЛИВО

Названо розмір компенсації аграріям за втрату посівів через посуху

27.05.2020 16:28
b88724c-posukha-ep

Фермери зможуть отримати по 5 тис. гривень на гектар за втрату посівів через посуху. У Мінекономіки вважають, що цих коштів вистачить для покриття витрат. Про це повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тарас Висоцький, під час онлайн-дискусії «Де гроші для аграріїв». Про це пише agronews.ua.

«Ми дивимось на структуру собівартості. Говорячи про структуру собівартості озимих зернових культур, про реальні витрати які вже вкладені, тобто інвестовані аграрними виробниками починаючи з минулого року по цей момент, то вона становлять близько 8 тис. грн в середньому, в тому числі з ПДВ», — зазначає Висоцький.

Із цієї суми необхідно забрати амортизацію, яка закладається на весь період, забрати мінеральні добрива, бо більшість з них залишаться в доступній формі для наступних врожаїв.

“Якщо сфокусуватися на незворотних витратах, як вже втрачені однозначно, це насіннєвий матеріал, засоби захисту рослин, які вже внесені в рамках осінніх польових робіт, паливно-мастильні матеріали, витрати на трудові ресурси, тоді ці розрахунки надані за запитом міністерства Інститутом аграрної економіки показують, що витрати понесені аграріями становлять 4,3−4,5 тис. грн по пшениці і озимому ячменю», — пояснює заступник міністра.

Мінекономіки орієнтується перше за все на витрати, як витрачені і не принесуть доходів підприємствам.

«Оскільки питання про напрями держпідтримки на 2020 рік уже затверджені, то наразі урядом вирішується питання можливості виділити ці кошти на компенсацію з Держрезрву», — підкреслив Тарас Висоцький.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: