АНАЛІТИКА

Названо рентабельність вирощування бавовни на півдні України

12.06.2020 08:32
white ripe cotton field ready for harvest

Південь України за сумою активних температур досяг межі субтропічної рослинності. Однією з рослин, які наразі можна вирощувати у цих регіонах – бавовна. З метою створення сировинної бази для Херсонського бавоняно-паперовго комбінату створено сорти бавовнику з урожайність сирцю 1,9-2,2 т/га, інформує Інститут зрошувального землеробства Національної академії аграрних наук України. Про це повідомляє agronews.ua.

Раніше херсонські виробники бавовни отримували до 93, 94% природно розкритих коробочок, а деякі окремі сорти — і до 97%.

Доморозний збір врожаю на Херсонщині становив до 80% всього врожаю. Тонна бавовняного волокна на світовому ринку становила від $1400 до $1800, повідомляє superagronom.

Навіть якщо взяти мінімальний врожай бавовника в 10 ц/га і хоча б половину розкритих природним чином коробочок, то й це може принести $200 чистого прибутку з кожного гектара. Якщо врахувати, що вирощувати баввоник можна на солончаках та неродючих пісках, де зараз взагалі не ведеться господарська діяльність, то цей показник є доволі непоганим.

Але, окрім волокна бавовни, 70% урожаю складає насіння, з якого отримують бавовняну олію. А вегетативну масу рослини використовують для виробництва пелет. Отримують з бавовника й лимонну кислоту. Також це цінна сировина для хімічної та оборонної галузей, адже целюлозне волокно бавовнику використовують для виробництва пороху та інших речовин, йдеться у повідомленні.


Перегляди: 108
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: