НОВИНИ

Названо рентабельність шиншилового бізнесу в Україні

16.03.2020 12:32
1366132849_meh-pesca

Загальний обсяг світового обігу шиншилового хутра складає близько 350 тисяч смушків на рік. Із України експортується не більше як 2% від загальної кількості. Для прикладу, Польща посідає 4 місце в світі по експорту шиншилового хутра після Аргентини, Данії, Угорщини, і навіть маленька Молдова експортує в кілька разів більше смушків шиншили, ніж Україна. Тим не менше, шиншиловий бізнес експерти називають перспективним і в Україні. Про це пише agrobusiness.

“В останні роки цини ексклюзивних видів хутра, до яких завжди відносились соболь, рись, шиншила та, частково, куниця, знизились в середньому на 18-23%. Для прикладу, якщо найвищої категорії смушок шиншили в 2013 році коштував 110-130 доларів, то зараз такий же смушок можна придбати десь від 85 доларів. Також замість ринків Росії та країн пострадянського простору, які втратили позиції, розвинулись ринки Японії, Кореї, Туреччини, що зростають в лакшері-сегменті. Головною умовою успішного попиту є якість товару: якщо вона висока, тоді напевне буде й попит на товар, і він надалі буде зростати”, – розповідає власник однієї із перших фірм по розведенню цих тварин в Україні «Шиншила Реал» (Chinchilla Real) Орест Стахів.

Сьогодні ринкова вартість якісного смушка шиншили сягає до 80 доларів США. При цьому собівартість утримання 1 шиншили в місяць в Україні близько 11 доларів США.

Основна стаття витрат це – корм. 14 гривень за кілограм, гранульованого корму, (для довідки одна доросла тварина з’їдає 30-40 грам корму в день), сіно близько 7 кілограмів на рік на одну тварину, спеціалізований пісок, засоби дезінфекції й профілактики, енергозатрати і, звісно, робоча сила. В той же час, собівартість утраимання шиншили в Україні – одна з найнижчих у світі.

Для прикладу, в Угорщині собівартість утримання шиншили в місяць – близько 16 $, в Естонії 20, Латвії, Литві, Польщі та Румунії від 14 до 18. Тобто, у нас є запас по собівартості вирощування, навіть порівняно з Молдовою (15 $) яка, до речі, закуповує корми в Україні на заводі Каргіл, що у Львівській області, (більш відомий за торговою маркою Пуріна). Якщо порівнювати з Данією, яка є першою країною в Європі по кількості вирощуваного та експортованого хутра шиншили та норки, то ця різниця дуже суттєва.

Такж шиншилові ферми є двох типів: перші – це малі ферми сімейного типу, які використовують свої наявні невеликі приміщення (гаражі, сараї тощо) й обходяться без найманої робочої сили, часто це як додатковий бізнес, що не потребує багато часу. Але це й невеликі вкладення, приблизно $10-15 тис. (основна частка маточне поголів’я). Таких ферм багато, але кількість смушків, що вони виробляють, невелика.

Якщо говорити про другу категорію фермерів-інвесторів, то суми вкладень починаються від 100 і більше тисяч доларів у маточне поголів’я. І тут виникає питання швидкості окуповування проекту, а це не менше 3-4 роки (одна самка в середньому приводить три й більше малюків на рік); тож не часто знаходяться інвестори, які готові інвестувати такі кошти. Утім, за останні 4-5 років в Україні кількість таких фермерів суттєво зросла.


Перегляди: 11
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: