НОВИНИ

Названо регіони з найвищим осередком чисельності мишей на полях

11.12.2019 16:23
875776fa97449a10fe048836b89cfcde_M (2)

Температурний режим та достатня кількість повноцінних кормів на переважній більшості території країни забезпечують задовільну життєдіяльність мишоподібних гризунів. За даними моніторингу Держпродспоживслужби, в озимих посівах майже усіх регіонів нараховується 1-3, осередково в полях Волинської, Луганської до 4 жилих колоній на гектар. Осередки високої чисельності гризунів (3-6 колоній на гектар) виявлені в Запорізькій області на озимині посіяній після соняшника, гороху.

Зазначається, що в заселених гризунами багаторічних травах, садах, неорних землях, полях після просапних культур мають місце 2-5, у Волинській, Запорізькій, Київській, Луганській, Полтавській, Харківській до 6-8 жилих колоній на гектарі з чисельністю жилих нір на одну колонію — 20-50 штук. (Херсонська обл.). За слабкого та середнього ступенів у згаданих областях гризунами пошкоджено 1-15% рослин озимих зернових та ріпаку, багаторічних грав.

«Загроза підвищення чисельності та шкідливості мишоподібних гризунів, передусім в озимині, межуючою з неугіддями та багаторічними травами, ймовірна в разі стійкого снігового покриву, під яким за наявності достатньої кількості корму гризуни продовжують розмноження. Інтенсивність подальшого розвитку та поширення, а також рівень шкідливості будуть визначатись насамперед, погодними умовами та ефективністю винищувальних заходів, які здійснюють на площах зі щільністю гризунів понад 3-5 колоній на гектарі, через внесення в жилі нори дозволених до використання родентицидів», — зауважили в Держпродспоживслужбі.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: