АГРОРЕГІОНИ

Названо регіони України з нестачею вологи в ґрунті

09.06.2022 09:05
12_main

Агрометеорологічні умови травня були неоднорідними і в цілому оцінювалися як задовільні, для озимих культур — переважно сприятливі. Про це йдеться у звіті Українського гідрометцентру, пише agronews.ua.

Через відносно прохолодну погоду тривало повільне накопичення ефективного тепла, що було малосприятливим фактором для розвитку теплолюбних рослин.

«У кінці травня запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту на більшості площ західних, північних, в окремих районах Херсонської та Кіровоградської областей були достатніми та оптимальними, місцями в районах випадіння сильних дощів відмічалося перезволоження орного шару. На решті території країни вологозапаси були недостатніми та незадовільними, в окремих районах Одеської області орний шар ґрунту був зовсім сухий», — констатують експерти. 

Зволоження метрового шару ґрунту під озимими культурами було оптимальним та задовільним. На багатьох площах південних, Дніпропетровської, Полтавської, в окремих районах Київської, Вінницької та Тернопільської областей запаси вологи у ґрунті були недостатніми, в окремих районах південних областей — незадовільними. Місцями в Одеській області метровий шар ґрунту був сухий зовсім, зазначають у відомстві. 

«Станом на 31 травня в озимих жита, ячменю та пшениці на більшості площ тривав ріст стебла та розпочалося колосіння.  У південних, місцями у східних, центральних та західних областях відмічалося цвітіння колосу пшениці та жита. В окремих районах південних областей відмічалася молочна стиглість зерна озимого ячменю, що значно раніше середніх багаторічних дат.

На окремих посівах південних та  західних областей відмічалося пожовтіння листя нижнього ярусу та засихання  стебел», — підсумували у Гідрометцентрі.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: