НОВИНИ

Названо регіони України, де поширюється небезпечний шкідник

13.05.2022 09:03
Квіткоїд-ріпаковий-Meligethes-aeneus-900-600

Цьогоріч прохолодна затяжна весна затримала масове заселення посівів ріпаку озимого та плодових насаджень шкідниками. Однак це не означає, що вони «вибули з гри». Про це повідомляє UKRAVIT SCIENCE PАRK, agronews.ua.

Як тільки температурний режим стабілізується на оптимальному рівні, шкідники почнуть активно поширюватися та пошкоджувати культури і насадження.

«Незалежно від гідротермічних умов, які щорічно різняться у весняний період, ми відзначаємо спеціалізованих видів шкідників у період цвітіння ріпаку озимого та плодових насаджень, а на їх чисельність впливає температурний режим», — підтверджує керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець.  

Наразі фахівці компанії із різних регіонів України повідомляють про масову заселеність посівів ріпаку озимого ріпаковим квіткоїдом, що вже встиг нанести рослинам пошкодження слабкого ступеня; крім того, триває заселення крайових смуг полів та пошкодження культури хрестоцвітими блішками, прихованохоботниками, подекуди — оленкою волохатою. У плодових насадженнях шкодять яблуневий квіткоїд, оленка волохата, довгоносики та листовійки.

«Після повного цвітіння із підвищенням середньодобових температур шкідники активізуються та масово поширяться, відповідно, їх чисельність, видове розмаїття та ступінь шкодочинності значно зростатимуть. Тож якщо ви прагнете отримати високі якісні та кількісні показники майбутньої врожайності, цьому питанню варто приділити посилену увагу саме в період цвітіння культур і насаджень. Ми рекомендуємо проводити постійний та ретельний моніторинг заселення посівів ріпаку озимого та плодових насаджень спеціалізованими шкідниками і при перевищенні рівня їх ЕПШ застосовувати відповідні інсектициди», — пояснив фахівець.

Оскільки ріпак озимий і плодові насадження зараз перебувають у фазі повного цвітіння, Олександр Мигловець радить особливо ретельно підійти до вибору інсектицидів для обробки і віддати перевагу препаратам, які характеризуються високою ефективністю проти комплексу небезпечних шкідників ряду культур і одночасно — низькою токсичністю щодо корисних ентомофагів. Він рекомендує обрати системний інсектицид контактної та кишкової дії Лювітор (тіаклоприд, 240 г/л).

Діюча речовина інсектициду впливає на нікотин-ацетилхолінові рецептори, порушуючи передачу нервових імпульсів у шкідників, що призводить до конвульсій та паралічу, внаслідок чого вони гинуть.

Лювітор контролює широкий спектр шкідників. Він забезпечує одночасно швидкий «нокаут-ефект» і тривалу захисну дію від найнебезпечніших видів шкідників (в тому числі тих, які є стійкими до піретроїдів і фосфорорганіки) ріпака озимого, плодових культур, а також овочевої групи. При цьому препарат малотоксичний для корисних ентомофагів, що дозволяє застосовувати його в період цвітіння культур.

Обприскування найкраще проводити у ранкові, вечірні або нічні години, коли відсутній масовий літ бджіл, джмелів тощо.



Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: