НОВИНИ

Названо регіон, де посівна під великим ризиком

30.03.2022 07:00
oos1gumty17ehctt

Наближеність до зон бойових дій робить польові роботи занадто небезпечними для фермерів, розповів експерт у сфері аграрного бізнесу Андрій Дикун. Про це повідомляє favoritekherson, пише agronews.ua.

Нинішня війна ставить українських фермерів у критичну ситуацію. На окупованих територіях на Півночі, Cході та Півдні країни, які включають десять регіонів із двадцяти чотирьох, російські війська обстрілюють ферми. Лінія фронту довжиною понад 500 кілометрів перетинає багато земель, або знаходяться поблизу. 

Також на окупованих територіях російське вторгнення призвело до блокування банківських систем, що нe дає операторам заправлятися дизельним паливом.

Як зазначає Андрій Дикун, загалом в країні це ресурс, який стає все дефіцитнішим. Зазвичай Україна імпортує 60% дизельного палива з роcії та білоруcі, а 25% — це поставки морем. Але з початку конфлікту жодні поставки не вдалося здійснити, а вcі порти заблоковані російськими військовими кораблями.

Україна лише на 15% забезпечує себе, і більшість резервів мобілізується як пріоритет для армії. Потреби країни в паливі становлять близько 250 тиc. тонн, а наші запаси не перевищують 50 тиc. тонн до 1 червня. Тим більше, що багато складів уже було атаковано і знищено росіянами. Нестача палива може ускладнити хід посівної.

«Ще одна складність — блокування портів та аеропортів паралізує економіку. Через війну трейдери не в змозі продати зерно, а фермери більше не отримують жодних грошових надходжень. Державна допомога була виділена, але скористатися нею можуть лише виробники в районах, які ще вільні», — розповів експерт.

Читайте також: В Україні торговельні мережі змінили роботу в умовах війни.



Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: