НОВИНИ

Названо регіон, де дозрівають найсмачніші яблука

15.02.2023 15:39
яблука-сад-750x430

За результатами семирічних досліджень вчені озвучили області України, що найбільше підходять для вирощування яблук. Дослідження стосувалися залежності якісних властивостей яблук найбільш розповсюджених сортів від регіону вирощування, повідомляє SEEDS, пише agronews.ua.

«Вітчизняні садівники та економісти довели, що найефективнішим є вирощування яблуні в Лісостепу (особливо у західному), центральному Степу і південній частині Полісся ― зонах, які характеризуються найбільшими площами садопридатних ґрунтів і переважно помірно континентальним кліматом», – розповідає Тетяна Кондратенко, доктор сільськогосподарських наук, професорка Інституту садівництва НААН України.

Найбільші площі під яблунею зайняті у Вінницькій, Чернівецькій, Хмельницькій, Закарпатській, Львівській та Харківській областях, зазначила фахівець в інтерв’ю для журналу «Садівництво по-українськи».

«У цих регіонах більшість поширених сортів яблуні формують щедрі врожаї та стабільніше, ніж у інших місцевостях, плодоносять за роками, а вирощені яблука відзначаються найвищими смаковими якостями», – зазначила Тетяна Кондратенко.

Тим часом експерти плодового ринку прогнозують цього сезону падіння ціни на яблука в Україні. Головними причинами зниження ціни є зниження внутрішнього споживання через вимушену міграцію українців та значне падіння купівельної спроможності тих, хто залишився.

Крім цього ціни на пакувальні матеріали виросли і будуть рости в міру здешевшання гривні, логістика стала значно дорожчою, ще здорожчають енергоносії. Все це буде тиснути на ціни яблук, та вартість самого яблука не буде перевищувати 30% в структурі собівартості поставленого яблука на ринок споживання.



Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: