НОВИНИ

Названо п’ять способів відрізнити справжній мед від підробки

03.08.2021 17:01
iStock-598241944_d_850

Мед важчий за воду, тому його літр важить, зазвичай, 1,3–1,5 кг. Про це повідомляє Вікторія Волошина, засновниця «Пасіки Вікторії» зі Старобільська, пише agronews.ua.

Як же вибрати натуральний корисний мед і відрізнити його від фальсифікату:

????Можна капнути мед на туалетний папір, залишити на 10–20 хв. Якщо кілька крапель меду на туалетному папірці лежать спокійно і поряд сухенько, то це означає, що мед якісний. Якщо поряд крапель меду на папері з’явилося коло вологи, то це означає, що мед або незрілий, тобто викачав пасічник занадто рано з незапечатаних стільників, або розвів мед водою, або взагалі перед нами — натуральний цукор із водою, а не мед.

???? Якщо капнути декілька крапель меду в холодну чисту воду, то якісний мед тримає певний час вигляд тих самих крапельок і не розливається на дні ємності. Неякісний одразу почне розстилатися по дну ємності та через певний час повністю втратить свою форму краплі.

???? Мед має високу гігроскопічність, тому якщо в дозрілий і нерозведений мед занурити свіжий шматок хліба, то за кілька хвилин хліб затвердіє, бо мед витягне з нього вологу. Якщо в меду багато вологи (яка потрапила в нього з різних причин), хліб розім’якне.

???? Іноді продавці додають у незрілий мед крохмаль або борошно. Це робиться, щоб продукт поважчав і набув потрібної в’язкості. Борошно знижує термін зберігання нектару та може стати причиною бродіння продукту. Та й узагалі — неприємно їсти мішанину. Щоб виявити борошно, досить розвести трохи меду з водою — воно випаде в осад. А лакмусом для крохмалю є йод: треба розчинити в одній склянці теплої води одну столову ложку меду та додати декілька крапель йоду. Якщо вода починає синіти, значить, у медові присутній непроханий загусник — крохмаль.

???? Зараз досить популярні медові продукти з добавками — від какао, до різних горіхових «мозаїк». «Чула, що якщо до меду додавати різні трави, це буде корисніше, ніж мед із горіхами. Крім того, використовують поєднання меду з пилком, меду з трутневим гомогенатом (трутневим молочком), що має навіть лікувальні властивості», — каже пані Вікторія. А ще радить пам’ятати, що мед важчий за воду, тому один його літр важить, зазвичай, 1,3–1,5 кг. Це теж треба враховувати, коли бачите ціну за кілограм.

Нагадаємо, що озвучено регіон з найбільшим запасом зерна.


Перегляди: 16
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: