НОВИНИ

Названо причини дефіциту пального в Україні

05.05.2022 07:00
original

Дефіцит пального спостерігається майже у всіх регіонах України протягом останніх кількох тижнів. Про це розповів директор Консалтингової  групи «А-95» Сергій Куюн, повідомляє kurkul, пише agronews.ua.

Сергій Куюн назвав три причини дефіциту пального на ринку України: 

  • 1. Зупинка Кременчуцького НПЗ. На його ресурсах ринок протягнув березень й половину квітня.
  • 2. Проблеми з логістикою в Європі для доставки пального в Україну. Не вистачає цистерн, а для бензовозів існує купа проблем різного характеру, зокрема й нестача самих бензовозів.
  • 3. Збереження держрегулювання. Через дефіцит гуртові ціни стали вищими за роздрібні, а чимало імпортних ресурсів, особливо які везуть автотранспортом, також дуже дорогі. Дешевші не поступають в достатній кількості через пункт 2.

За його словами, великі мережеві компанії кажуть, що продають зараз стільки ж пального, як і тиждень, і два тому. Але якщо раніше цього вистачало на день, то зараз на декілька годин.

Також додало тиску на чинні АЗС закриття окремих станцій, які витратили всі запаси пального навіть за нормативної реалізації.

«Навіть якщо уряд дозволить продавати зараз по 100 грн/л, пальне не з’явиться. Хоча ні, може й з’явиться, але не тому, що хтось виставить «заховане на чорний день» пальне, а тому що той фіксований обсяг просто не будуть купувати», — пише експерт.

За його оцінками, гострий дефіцит на ринку пального буде спостерігатись протягом всього травня.

Читайте також: Сільське господарство в умовах війни: як залучити фінансування.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: