НОВИНИ

Названо прибуткову спецію, яку вирощують в Україні

15.11.2021 14:03
630_360_1623149083-593

Однією з цікавих ніш для малого та середнього фермера може бути виробництво спецій. Утім, варто прискіпливо підійти до вибору культури, адже клімат України підходить далеко не для всіх рослин, з яких виготовляють спеції. Про це повідомляє SEEDS, пише agronews.ua.

Але от одна з найдорожчих спецій, шафран, є зовсім невибагливою. Два роки тому плантація екзотичної рослини з’явилася на Закарпатті.

Фермер Андрій Мазюта засіяв шафраном ділянку площею 70 соток поблизу Мукачевого. Це найбільша площа посівів спеції у регіоні, пише “Подробности”. Сіяти культуру варто наприкінці літа, а збирати – в кінці жовтня – на початку листопада.

  • Для довідки: Шафран досить корисний. Спеція містить каротиноїди, ефірні олії, вітаміни групи В, А, С, РР, а також мікроелементи: кальцій, марганець, мідь, магній, цинк, селен, фосфор, калій, натрій та залізо. Утім вживання культури збадьорює, так само, як, наприклад, вживання кави. Тому додавати занадто багато спеції не рекомендується.

Найцінніше у шафрані – тичинки, саме їх використовують як спецію. Щоб зібрати один грам тичинок, потрібно більш ніж 200 квіток та більш ніж дві години ручної праці. Коштує один грам спеції 200 гривень.

Застосовують шафран у косметології та кулінарії. Спецію додають у солодощі, напої, плов та інші страви.

Читайте також: Відбудеться Всеукраїнський Фермерський Форум: «Актуальні напрями держпідтримки».



Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: