Про шафран фермер Віталій Шакало з Любимівки, що на Херсонщині, дізнався тільки 4 роки тому. Однак саме він одним з перших в Україні почав вирощувати цю культуру на 5 сотках. Про це фермер повідомив на своїй сторінці у Facebook, пише agronews.ua.
Зараз він вже має близько 2 000 послідовників, які також вирощують шафран на теренах України.
«На 15 сотках землі можна зібрати 2 кг шафрану. 1 грам спеції ми не продаємо дешевше ніж по 5 доларів, частіше по 6,5-7,5 доларів.
У найближчих планах консолідувати об’єми спеції у партію для експорту, … думаємо про кооперацію надалі, треба готувати документи для експорту та виходити на міжнародний ринок», — розповів Віталій Шакало, керівник ФГ «Шафран Любимівський».
Шафран — найдорожча у світі спеція, яку отримують із приймочок квітки крокусу. Для виготовлення 1 кілограму готової спеції потрібно зібрати від 200 тисяч квітів.
Одна квітка дає всього три приймочки червоного кольору. У них і зосереджена головна цінність шафрану.
Нагадаємо, українські дрібні виробники кондитери можуть отримати підтримку від США.