НОВИНИ

Названо овоч-рекордсмен з цінового зростання

16.08.2021 07:34
305785_1

За рік в Україні подорожчали майже всі овочі “борщового набору” – за винятком картоплі. Про це повідомляє Державна служба статистики, пише agronews.ua.

Те, що із ріпчастою цибулею в Україні знов “щось не так”, минулого тижня автор цих рядків відчув, як-то кажуть, інтуїтивно. Кинувся до одного супермаркету, до другого – нема. У третьому – лише лушпиння й цурупалки на місці цілої цибулевої гори, яку бачив за кілька днів до того… Втім, вже наступного дня один із улюблених та незамінних на українських кухнях овочів у магазинах з’явився. Але – вже на 2-3 гривні за кілограм дорожче, аніж раніше. Тобто, підстав для виникнення “цибулевого” дефіциту, на кшталт того, що ми мали позаторік навесні, схоже, немає. Принаймні, у перші місяці після збирання нового врожаю. Та що ж буде з ціною?

За оцінками експертів, незважаючи на не зовсім сприятливі для хорошого врожаю “золотистої” цьогорічні умови, підстав для різкого підвищення вартості овочу немає. Фермери доволі оптимістично оцінюють вирощений врожай. Непогано вродила цьогоріч цибуля в Європі – зокрема, в Іспанії та Нідерландах. Щоправда, в Росії (на ринок держави-агресора українці усе ще активно “рівняються”) вартість гуртових партій зросла приблизно на 40%. Це пояснюють перервою між збиранням ранніх і середньостиглих сортів. Найближчим часом ситуація має стабілізуватися. Те ж стосується і Китаю: повноцінний експорт цибулі із Піднебесної ще не почався через перебої з логістикою. Але ось-ось все також має налагодитися, – кажуть аналітики.

Нагадаємо, що в Україні подорожчала курятина.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: