НОВИНИ

Названо основні проблеми олійної галузі на поточний рік

23.01.2022 08:07
agro1343.81817744242

Олійно-жирова галузь України у 2022 р. стикнеться з низкою викликів. Про це заявив генеральний директор асоціації «Укроліяпром» Степан Капшук. Повідомляє АПК-ІНФОРМ, пише agronews.ua.

Він назвав першим питанням, з яким не хотілося б стикатися у 2022 р. – це скасування експортного мита насіння соняшнику. Тому що кожного року на різних рівнях такі спроби робляться, а це може мати непередбачувані наслідки для галузі.

Друга болюча проблема, на думку експерта, — це вирішення проблем із логістикою, а саме — забезпечення цистернами, зерновозами, тягою, забезпечення своєчасної доставки до портів, збереження вантажів, непомірно високі тарифи на перевезення вантажів.

Питання технічного регулювання також залишаються першочерговими у поточному році. Дуже актуальним у поточному році є питання постачання олії соняшникової на китайський ринок у зв’язку з новими правилами щодо реєстрації виробників-експортерів олії в Генеральній адміністрації митниць КНР. 

«Україна своєчасно подала всі необхідні документи, за що я особливо вдячний Посольству України в КНР… та Держпродспоживслужбі України. Сподіваємося на подальше нарощування експорту нашої продукції до КНР у 2022 році», — уточнив він. 

Також Степан Капшук назвав «подарунком» галузі включення наприкінці 2021 року олії соняшникової до соціально значущої продукції (постанова Кабінету міністрів України від 30.12.21 №1432), підвищення відпускних цін на яку підлягає декларуванню.

«Враховуючи, що це запроваджується тимчасово, тільки на період дії карантинних заходів, а також у зв’язку з можливістю надати допомогу підприємствам галузі, особливо тим, хто здійснює рафінацію та фасування, отримати газ власного видобутку, ми не мали заперечень. У цілому, наша позиція остається незмінною, а саме – включення олії соняшникової до соціально значущої продукції у послідуючому є недоцільним», — підсумував він. 

Читайте також: Чи буде Україна з міндобривами?



Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: