ВАЖЛИВО

Названо оптимальний ліміт концентрації землі в одних руках

14.12.2019 13:26
image_large

Оптимальною, з точки зору економічного ефекту та створення робочих місць, є концентрація землі в одних руках, після того, як в Україні відкриється ринок землі, від 3 до 7 тис. га залежно від регіону. Про це заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький, передає AgroPolit.com.

За словами Тараса Висоцького, наразі від депутатів подані різні правки.

«За нашими розрахунками, площі менш ніж 100 га, якщо це не садівництво, – недостатньо, щоб бути конкурентним та створювати додану вартість», — сказав він.

Завданням уряду заступник міністра вважає захищення прав чинних фермерів та надання їм можливості працювати далі, зокрема в межах оренди:

За його словами, у межах запровадження обігу сільськогосподарських земель держава надасть допомогу фермерам, які не мають чіткої фінансової звітності, тож кредитний ресурс для них є або дуже дорогим, або взагалі недоступним.

Уряд пропонує наступні інструменти полегшення доступу до кредитів: здешевлення кредитів сільськогосподарським товаровиробникам та часткове гарантування за кредитами с/г товаровиробникам на купівлю землі.

Іншим важливим питанням під час обговорення став доступ іноземців до купівлі землі. За словами уповноваженого президента України з земельних питань Романа Лещенка, у президента України є політична воля реалізувати реформи, які були задекларовані в його програмі.

«Наразі питання доступу іноземців до купівлі с/г землі знято, оскільки буде вирішуватися на референдумі. Кілька днів тому законопроект про народовладдя пройшов погодження Конституційним судом», — сказав він.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: