НОВИНИ

Названо нові сорти лохини, що стали популярними в Україні

23.02.2022 18:02
630_360_1557673967-239

Група in-vitro Kusibab пропонує одразу кілька нових сортів лохини високорослої, які вже вирощуються у їхніх господарствах. Про це повідомляє jagodnik.info, пише agronews.ua.

Titanium

Середньопізній десертний сорт лохини високорослої, виведений на ринок американською компанією Blueberry Farms and Nurseries із Орегону. Сорт охороняється законом.

Плоди – великі світло-блакитні ягоди (діаметром 17–20 мм), тверді, більш компактні, ніж у сорту Draper. Підходять для тривалого зберігання. Після збору плоди тривалий час зберігають високу якість. Добре витримують транспортування, що робить їх особливо придатними для торгівлі. Плоди цього сорту також придатні для переробки та заморожування.

Період плодоношення в США припадає на другу половину липня і триває до кінця липня. Сорт придатний для механічного збирання. Придатний до промислового вирощування, має високу продуктивність.

“Нині ми тестуємо цей сорт, він проходить певні випробування, ми спостерігаємо, як він покаже себе в умовах Малопольського воєводства, і тоді будемо розробляти рекомендації щодо вирощування. Очікувана врожайність – 20 тонн”, – пояснює представник Групи in-vitro Kusibab Ігор Пащук.

Megas Blue

Новий середньопізній сорт лохини високорослої, що також виведений американською компанією Blueberry Farms and Nurseries. Сорт охороняється законом. Період плодоношення в США – з 3-го тижня липня по 1-й тиждень серпня. Порівняно із сортом Bluecrop, у сорту Megas Blue термін збирання врожаю є коротшим і закінчується після 2–3 збору. Культура адаптована як для ручного, так і для механізованого збирання.

Плоди – від середнього до великого, за розміром схожі на Bluecrop, однак вони темніші та не мають червонуватого відтінку. Добре зберігають високу якість і твердість після збору врожаю, як і плоди сорту Duk. Очікувана врожайність з гектара – 20–25 тонн.

Sweatheart

Цей сорт лохини високорослої виведений в 1999 році. Головна особливість Sweatheart – це повторюваність плодоношення. Лохина – самозапильна, хоча перехресне запилення поліпшує якість і розмір плодів. Цей сорт лохини досить холодостійкий, адже витримує морози до –24 °C. Деякі дослідження показують, що рослини цього сорту демонструють стійкість і навіть в холодніших регіонах.

Для формування належного врожаю ягід у наступному сезоні росли- ні потрібно не менше 750–800 годин відпочинку.

Форма куща прямостояча, досягає у висоту 1,5 м і в ширину близько 1 м. Плоди середнього розміру, смачні, тверді, хрусткі, темно-сині, покриті шаром воску. Плоди десертного призначення, рекомендовані також для заморожування, виготовлення джемів, желе, йогуртів тощо.

Урожайність – 6,5 кг з куща. Перший урожай збирають наприкінці весни або на початку літа (приблизно в середині червня). За сприятливої погоди кущ знову зацвітає і дає другий урожай наприкінці літа. Другий урожай кількісно менший за перший, але, зважаючи на те, що повторне плодоношення триває у той час, коли більшість ягідних культур давно перестали плодоносити, це дуже хороша особливість.

Читайте також: Українська компанія створила новий бренд насіння з високим генетичним потенціалом.



Перегляди: 34
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: